VIDEO: Zamak star skoro dve hiljade godina teško oštećen u zemljotresu u Turskoj

Zamak star skoro dva milenijuma, koji je pod zaštitom Uneska, teško je oštećen u razornom zemljotresu koji je rano jutros pogodio Tursku.
VIDEO: Zamak star skoro dve hiljade godina teško oštećen u zemljotresu u Turskoj
Foto: Pixabay
Delovi dvorca Gaziantep, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, uništeni su u zemljotresu, a njegovi delovi razbacani po putu.
"Gvozdene ograde oko zamka bile su razbacane po okolnim trotoarima. Urušio se i potporni zid pored dvorca. U nekim bastionima uočene su velike pukotine. Kupola i istočni zid istorijske džamije Širvani, koja se nalazi pored zamka i za koju se navodi da je izgrađena u 17. veku, takođe su delimično urušeni", navodi turski CNN, pozivajući se na agenciju Anadolija.
Prema arheološkim iskopavanjima, zamak je prvi put izgrađen kao osmatračnica u rimskom periodu, od drugog do četvrtog veka nove ere, i vremenom je proširivan.
 
Sadašnji oblik dobio je između 527. i 565. godine, tokom perioda vizantijskog cara Justinijana I.
 
Zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio je rano jutros Gaziantep, a osetio se i u Siriji. Prema zvaničnim podacima najmanje 284 osoba je stradalo, a više od 2.300 je povređeno u Turskoj, dok je u Siriji za sada stradalo 237 osoba, a povređeno je 639.
 
  • Bač

    06.02.2023 10:54
    Fortress
    Ovo je tvrđava, a ne zamak.
  • g pen

    06.02.2023 10:37
    Eto, kod njih osteti priroda a kod nas sanci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet