Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj porastao na više od 5.000, tokom noći još jedan jak potres

Broj poginulih u dva razorna potresa koji su juče pogodili južni deo Turske i severozapadnu Siriju porastao je na više od 5.000, dok je povređeno više od 16.000 ljudi.
Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj porastao na više od 5.000, tokom noći još jedan jak potres
Foto: Beta/AP
Najmanje 5.606 zgrada srušilo se tokom i nakon zemljotresa koji je rano jutros pogodio jug Turske i Siriju, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).
Spasilački timovi vode trku sa vremenom u potrazi za preživelima. Hladno vreme ometa potragu za preživelima. 
U međuvremenu, tlo je nastavilo da podrhtava. Tokom noći u centralnoj Turskoj se dogodio još jedan zemljotres, jačine 5,6 jedinica Rihtera. Zemljotres je bio na dubini od dva kilometra, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.
 
Zemljotres se osetio i u Libanu, Iraku, Kazahstanu, Izraelu, Gruziji. 
 
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je sedmodnevnu žalost. 
 
SZO: Broj poginulih mogao bi porasti na više od 20.000
 
Broj poginulih mogao bi porasti na više od 20.000 ljudi, rekla je Ketrin Smolvud, viša službenica za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.
 
"Postoji stalna mogućnost daljih urušavanja, tako da često vidimo osmostruko povećanje početnih brojeva", rekla je za AFP, govoreći kada je procenjeni broj žrtava iznosio 2.600. "Nažalost, uvek vidimo istu stvar s potresima, a to je da će se početni izveštaji o broju poginulih ili povređeni ljudi znatno povećati u nedelji koja sledi."
  • Сеновић

    07.02.2023 12:12
    21.000 сиротиње.
  • fali

    07.02.2023 11:58
    A stanje u Siriji, koja je isto veoma pogodjena zemljotresom i bas deo koji je vec u razorenom stanju i bas deo koji ne ljubi Asada
    Njima neka pomoć?
  • Turija

    07.02.2023 11:37
    Video sam snimke zemljotresa, zar je moguće da je tako jak zemljotres da prosto zgrade padaju tako, to je strašno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet