Svaki treći čovek u svetu bi da emigrira iz svoje zemlje

Trećina građana 57 anketiranih država emigriralo bi iz svoje zemlje, pokazuje istraživanje internacionalne agencije za istraživanje tržišta i javnog mnjenja "Galup".
Svaki treći čovek u svetu bi da emigrira iz svoje zemlje
Foto: Pixabay
Čak 36 odsto ljudi u svetu iselilo bi se iz svoje zemlje u inostranstvo, pokazuju rezultati ankete. 
Ove podatke izneo je, u intervjuu za Dojče vele, prvi čovek "Galupa" Kančo Stojčev. 
Među njima je više onih koji žive u članicama EU, nego u državama van Unije.
 
U zemljama koje nisu članice EU, a koje su obuhvaćene istraživanjem - Jermenija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kazahstan, Moldavija, Severna Makedonija, Ruska Federacija i Srbija - uslovi za mobilnost i geopolitičku orijentaciju su različiti, konstatuje Dojče vele.
 
U studiji nema podataka za Ukrajinu, gde je, prema rečima Stojčeva, rat gotovo onemogućio anketiranje, a i postavlja se pitanje kolika bi bila relevantnost tamo dobijenih podataka, jer je otprilike jedna trećina stanovništva već otišla.
 
Anketa je donela i mnoge nedoumice. Moldavija, tako, na primer, nije samo jedna od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Evrope, nego je i najugroženija zbog rata u Ukrajini. Ipak, brojke pokazuju da samo 23 odsto tamošnjeg stanovništva želi da ode, mnogo manje nego u Bosni i Hercegovini (48 odsto) i Severnoj Makedoniji (42 odsto).
 
Suprotno, veoma niski procenti onih koji žele da odu beleže se u zemljama kao što su Vijetnam i Indija, zaključuje Stojčev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet