Španski sud stao na stranu muškarca koji je ulicom hodao go

Španski visoki sud presudio je u korist muškarca koji je kažnjen jer je go hodao ulicama grada u regiji Valensije, a kasnije je pokušao nag da prisustvuje sudskom ročištu.
Španski sud stao na stranu muškarca koji je ulicom hodao go
Foto: Pixabay
Viši regionalni sud je naveo da je odbio žalbu na odluku nižeg suda o poništavanju novčanih kazni koje su mu izrečene zbog toga što je bio go na ulicama Aldaje, grada na periferiji regionalne prestonice.
Međutim, sud je priznao da postoji "pravni vakuum" u španskom zakonu u vezi s golotinjom u javnosti.
Alehandro Kolomar (29) snimljen je kako dolazi na sud samo u planinarskim cipelama pre nego što mu je naređeno da se obuče kako bi ušao u zgradu. Na suđenju je tvrdio da su novčane kazne koje su mu izrečene zbog golotinje prekršile njegovo pravo na ideološku slobodu.
 
Za Rrojters je rekao da je počeo da se skida u javnosti 2020. godine i da je dobio više podrške nego uvreda kada je hodao go, iako su mu jednom pretili nožem.
 
"Kazna nema nikakvog smisla. Optužili su me za opsceni egzibicionizam. Prema rečniku, to podrazumeva seksualnu nameru i nema nikakve veze s onim što sam radio", kaže mladić.
 
Javna golotinja legalna je u Španiji od 1988. Svako može da hoda go ulicom bez hapšenja, ali neke regije, poput Valjadolida i Barselone uvele su sopstvene zakone za regulisanje nudizma, naročito dalje od plaže.
 
Sud je primetio da Aldaja nema zakon koji zabranjuje nudizam.
 
Sud u Valensiji presudio je da se Kolomar "ograničio na to da ostane ili hoda go u različito vreme u dve različite ulice Aldaje", a njegovo ponašanje nije impliciralo "promenu sigurnosti građana, mira ili javnog reda".
  • Mile rent-a mozak

    07.02.2023 18:47
    E to se zove demokratija i odgovorno vođenje države, gde predsednik omogući građanima da se šetaju goli, a ne kao kod nas u gaćama - pa onda komšinica zine dal si u ariljskim bubrežnjajkama, untercigeru, vojno-pandurskim M-51, kožnim tangama ukoliko si rodno neutralna zadnja rupa... Struju, gas i toplo vreme za nudite i gologuzane je platila država a ne narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.