Zemljotres celu Tursku pomerio za tri metra

Predsednik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku Karlo Doljoni rekao je da je pomeranje tektonskih ploča izazvalo zemljotres u Turskoj i pomerilo teritoriju te države za tri metra.
Zemljotres celu Tursku pomerio za tri metra
Foto: Beta/AP
"Ono što zovemo arapska ploča, pomerila se za tri metra u smeru severoistok-jugozapad u odnosu na anadolsku ploču", rekao je Doljoni, dodajući da je došlo do pomeranja za tri metra na dužini od oko 160 kilometara, preneo je "Dejli mejl".
Veći deo Turske leži na anadolijskoj ploči, ali jugoistočna ploča prelazi preko arapske ploče, kod Sirije.
Turska i Sirija su područja u kojima su se već dešavali zemljotresi te jačine i sa aspekta geologa, iako jak i veoma redak, ovakav zemljotres se mogao očekivati, izjavio je geolog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.
 
On objašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvlačenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima, neke se razmiču, neke se transparentno kreću bočno jedna od druge, a neke podvlače jedna pod drugu.
 
Kako je objasnio, ona koja je teža se podvlači pod lakšu i tada dolazi do akumulacije energija, i u trenutku kada se ta energija oslobodi stvara se zemljotres.
 
"Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja", rekao je geolog.
 
Prema njegovim rečima, Srbija nije toliko ugrožena kada su u pitanju zemljotresi, i navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, Ibarski deo, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.
 
"Zemljotres koji se dogodio u centralnoj Turskoj jačine 5,6 jeste jak zemljotres, ali u odnosu na onih 7,8 je jako slab i to je jedan od indikacija da se tlo smiruje. Koliko vidim po reakcijama kolega iz Turske, tlo se praktično smiruje i sada je najbitnija ova druga faza, a to je spašavanje života koliko god je to moguće", istakao je Milovanović za Tanjug.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet