FOTO: Severna Koreja održala vojnu paradu - prikazan najveći broj interkontinentalnih raketa

Severna Koreja je na noćnoj paradi prikazala svoj nuklearni arsenal, s više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada pre, izvestili su državni mediji.
FOTO: Severna Koreja održala vojnu paradu - prikazan najveći broj interkontinentalnih raketa
Foto: Beta/AP
Parada je održana na 75. godišnjicu osnivanja vojske Severne Koreje, izvestila je novinska agencija KCNA.
Vođa Kim Džong Un je prisustvovao paradi sa svojom ćerkom koja bi jednog dana mogla da nasledi oca na čelu te nasledne diktature. 
S interkontinentalnim balističkim projektilima Severna Koreja je prikazala najveće nuklearne kapacitete do sada, a na paradi se moglo videti i taktičko nuklearno naoružanje.
 
Snimci koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 za koje se smatra da s nuklearnom bojevom glavom mogu da pogode mete bilo gde u svetu. Raketa Hwasong je prvi puta testirana prošle godine.
 
 
Pjongjang i dalje razvija svoj program balističkih projektila, testirajući sve veći broj naprednih raketnih sistema uprkos rezolucijama i sankcijama Saveta bezbednosti UN.
 
"Severna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici prikazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile će najverovatnije doći u obliku testiranja navođenih projektila na čvrsto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave", rekao je profesor Leif-Eric Easley sa unvierziteta Ewha u Seulu.
 
Razvijanje ICBM-a na čvrsto gorivo je jedan od ključnih ciljeva Severne Koreje. Takve nuklearne projektile je teže uočiti i uništiti tokom sukoba.
  • Sabahudin

    09.02.2023 22:18
    Omerović
    Samo čvrsta ruka...
  • Realno je

    09.02.2023 11:46
    Lik takva
    Kraljina, da to nema nigde.
    Busaju mu se ameri i ostala paščad iz un, kao, skloni to, uništi, no no čika kime, lik tera po svome godinama. I ko mu šta može... Niko ništa.
  • Joca

    09.02.2023 11:31
    Tragedija jednog naroda. Ne mogu opisati koliko je meni žao tih ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet