Evroparlamentarac Mark Tarabela uhapšen u sklopu istrage o korupciji

Belgijske vlasti uhapsile su evropskog poslanika Marka Tarabelu u sklopu istrage o korupciji u Evropskom parlamentu, potvrdio je predstavnik za medije belgijskog tužilaštva, objavio je portal Politiko
Evroparlamentarac Mark Tarabela uhapšen u sklopu istrage o korupciji
Foto: Pixabay
Tabarelin advokat Maksim Toler rekao je Politiku da njegovog klijenta još uvek nije saslušao istražni sudija i da za sada nije poznato kada će to biti.
Iz kancelarije tužioca saopšteno je da je izvršeno više racija. Pretražen je Tabarelin sef u banci u Liježu, kao i više kancelarija u valonskom gradu Antisnesu, gde je Tarabela i dalje gradonačelnik.
Evropski parlament je na plenarnoj sednici prošlog četvrtka ukinuo imunitet Tarabeli i njegovom kolegi iz Evropskog parlamenta Andrei Kocolinu, što je omogućilo policiji da ih uhapsi, a istražiteljima da ih saslušaju.
 
Pored Tabarele, sada su u zatvoru još trojica osumnjičenih u aferi Katargejt, a tužilac za sada nije saopštio s kojim optužbama bi Tabarela mogao da se suoči.
 
Belgijska policija pretresla je i kuću poslanika Evropskog parlamenta Kocolina u Ikelesu. Njegova kancelarija u Evropskom parlamentu je zapečaćena, ali nije pretresena, rekao je portparol belgijskog tužioca.
 
Prema parlamentarnim rezultatima istrage, Tabarela i Kocolino mogli bi biti optuženi za korupciju, učešće u kriminalnoj organizaciji i za pranje novca.
 
Krajem prošle nedelje, belgijski istražni sudija koji vodi slučaj pustio je iz pritvora jednog od četvorice uhapšenih. Reč je o Nikoli Figu-Talamanki, generalnom sekretaru nevladine organizacije Nema mira bez pravde, koja je povezana sa korupcionaškim skandalom u Evropskom parlamentu.
 
U zatvoru su i dalje bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, njen partner Frančesko Đorđi i bivši poslanik Pjer Antonio Panceri, koji je u januaru postigao dogovor o saradnji sa istražiteljima i tada je pristao da otkrije imane svih umešanih u aferu.
  • Драган

    11.02.2023 12:16
    пометња
    Пометња у табору глобалних разбојника и лопурда, не могу да се договоре око поделе похараног плена...
  • Nešto je trulo

    11.02.2023 10:19
    u četvrtom rajhu
    I oni se usuđuju da nama govore o vladavini prava i borbi protiv korupcije?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.