Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji porastao na 33.000

Broj poginulih u zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju porastao je na 33.000.
Skoro 30.000 ljudi poginulo je na jugu Turske, pokazuju najnoviji podaci turske agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama. Kako je navela agencija, do sada je zabeleženo 29.605 stradalih. 
Prema poslednjim podacima objavljenim za Siriju, u toj zemlji je poginulo 3.575 ljudi.
Već sedmi dan spasioci izvlače preživele iz ruševina. Na terenu su i specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.
 
Stručnjaci ocenjuju da je jedan od razloga masovnog urušavanja zgrada u Turskoj to što prilikom izgradnje nisu poštovani propisi i procedure.
 
Pomoć Turskoj stiže iz svih krajeva sveta, dok je sirijskoj vladi stigla prva pomoć iz EU.
 
Iz Vlade Srbije je saopšteno da građani mogu slanjem SMS poruke na broj 1003, donirati novac koji će biti iskorišćen za otklanjanje posledica zemljotresa u Turskoj. Cena poruke je 200 dinara i može se poslati sa mreža svih mobilnih operatora u Srbiji.
 
Iz sirijske ambasade u Beogradu saopšteno je da, zbog zapadnih sankcija, nije moguće otvoriti namenski račun, niti je moguće prikupljati lekove, hranu, ćebad i sanitet, jer sankcije ne dopuštaju njihovo slanje u Siriju. Navode da svi koji žele da doprinesu akciji, to mogu da urade u ambasadi Sirije u ulici Serdar Jola 12 u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet