SAD: Analiza ostataka kineskog balona ukazuje da je bio špijunski

Zvaničnici SAD su saopštili da dosadašnja analiza ostataka velikog kineskog balona koji je oboren 4. februara kod obale Južne Karoline, potvrđuje zaključak da je špijunirao.
Nakon sinoćnog saopštenja da je završena potraga u Atlantskom okeanu za ostacima kineskog balona koji je naduvan bio prečnika između 20 i 30 metara, američka vojska je objavila da je završila i potragu za ostacima letelica oborenih iznad Aljaske i iznad jezera Hjuron, 10. i 12. februara.
SAD veruju da su Ratna mornarica, Obalska straža i FBI sakupili sve ostatke kineskog balona sa dna okeana, uključujući i delove iz kojih je moguće videti koje informacije je letelica prikupljala.
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, rekao je da je sakupljena velika količina delova oborenog balona među kojima su i "elektronski i optički delovi".
 
On je odbio da kaže šta su SAD do sada saznale iz proučenih ostataka.
 
U saopštenju je navedeno da je, pošto je pretraga završena, ponovo otvoren vazdušni prostor i dopušten je pomorski saobraćaj u Južnoj Karolini, kao i iznad Aljaske i jezera Hjuron.
 
Dok je Vojska uverena da je balon oboren kod Južne Karoline bila nadzorna letelica Kine, administracija predsednika Džozefa Bajdena je priznala da su tri mala oborena objekta verovatno bili baloni građana.
 
Još su bez odgovora ključna pitanja o tome kakve je obaveštajne podatke kineski balon uspeo da prikupi dok je leteo iznad osetljivih vojnih lokacija u Sjedinjenim Državama i da li je uspeo da ih pošalje u Kinu.
  • Pera

    19.02.2023 14:33
    Treba saznati ko ga je naduvao,to je vazno.
  • Trole

    18.02.2023 21:37
    Objavljeni rezultat istrage se znao unapred.
  • Cazoo

    18.02.2023 20:19
    Da li bi mozda kojim slucajem priznali da su sami sebe nadgledali, nebi imbilo prvi put da slazu. Ostala tri jedan deciji dva vanzemljacka???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.