FOTO, VIDEO: Više hiljada demonstranata u Moldaviji tražilo da im država plati račune za grejanje

Nekoliko hiljada demonstranata u Kišinjevu je zatražilo da nova prozapadna vlada u potpunosti pokrije račune građana za grejanje tokom zime usred krize troškova života i galopirajuće inflacije.
FOTO, VIDEO: Više hiljada demonstranata u Moldaviji tražilo da im država plati račune za grejanje
Foto: Beta/AP
Protest je organizovala nedavno formirana grupa pod nazivom Pokret za narod, a podržali su je članovi moldavske stranke Šor naklonjene Rusiji, koja ima šest poslanika u parlamentu sa 101 mestom.
Neki od demonstranata pozvali su na ostavku predsednice, uzvikujući "Dole Maja Sandu!".
 
Predsednica Moldavije izjavila je 13. februara da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.
 
 
Rusija je oštro demantovala te tvrdnje.
 
 
Serija antivladinih protesta koje je pokrenula stranka Šor potresla je Moldaviju tokom jeseni, pošto je teška energetska kriza zahvatila zemlju nakon što je Rusija u velikoj meri smanjila isporuke prirodnog gasa.
 
 
Vlada Moldavije zatražila je od Ustavnog suda zemlje da proglasi Šor nelegalnom. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije navodi da su protesti delimično finansirani ruskim novcem.
 
 
Saopšteno je da je izvršeno više od 20 pretresa kuća članova stranke koji su "aktivno i sistematski bili uključeni u primanje i distribuciju novca za prevoz i naknadu" građana na protestima.
 
 
U toj akciji je uhapšeno osam ljudi.
 
Stranka Šor optužila je vlasti da su mobilisale hiljade policajaca da osujete demonstracije i "spreče ljude da uđu" u Kišinjev.
 
 
Lider stranke Ilan Šor je moldavski oligarh koji je trenutno u egzilu u Izraelu. On je umešan u pljačku banke i nedavno je stavljen na spisak sankcija Stejt departmenta zbog povezanosti sa Rusijom. Američke vlasti su navele da je Šor radio sa "korumpiranim oligarsima i entitetima sa sedištem u Moskvi na stvaranju političkih nemira u Moldaviji" i na podrivanju nastojanja zemlje da se pridruži EU.
  • Мунгос

    19.02.2023 21:13
    Овај Шор је изгледа нелојална конкуренција Викторији Нуланд.
  • Tihi

    19.02.2023 19:21
    Jedina solucija, revolucija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet