Iran demantovao da je obogatio uranijum na nivo od 84 odsto - skoro za atomsku bombu

Iran je danas demantovao navode da je obogatio uranijum do 84 odsto čistoće, što je blisko klasi nuklearnog oružja.
Iran demantovao da je obogatio uranijum na nivo od 84 odsto - skoro za atomsku bombu
Foto: Beta/AP
"Do sada nismo pokušali da obogatimo iznad 60 odsto. Prisustvo čestica iznad 60 odsto obogaćenja ne znači proizvodnju sa obogaćenjem iznad 60 odsto", rekao je portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi, prenela je zvanična novinska agencija IRNA.
Iran obogaćuje uranijum do 60 odsto čistoće od aprila 2021. godine, a mediji su javili da je pre tri meseca počeo da obogaćuje uranijum na drugom mestu Fordov koje je ukopano u planinama i da čistoća iznosi oko 90 odsto.
Blumberg njuz izvestio je u nedelju da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrili prošle sedmice uranijum obogaćen do 84 odsto.
 
Kamalvandi je taj izveštaj okarakterisao kao klevetu i rekao da iskrivljuje činjenice, preneo je Rojters.
 
Inspektori IAEA kontrolišu nuklearni program Irana, jer SAD i druge zapadne zemlje strahuju da bi Teheran mogao da proizvede nuklearno oružje.

Teme

Iran
  • Lafo Mamone

    20.02.2023 19:26
    To nije obogaćen uranijum, to je malo obogaćen uranijum.
  • Zemlja čudesa

    20.02.2023 07:59
    Moraju ljudi nečim da se brane od uvođenja demokratije, a imaju nafte u ozbiljnim količinama.
  • Beki

    20.02.2023 07:44
    Da ne bude kao u Iraku i ostali zemljama gde je Amerika dosla da nadje uranijum.Umesto uranijuma nasli naftu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.