Austrijska deca preko suda traže od Vlade oštrije akcije protiv klimatskih promena

Grupa od 12 dece od pet do 16 godina uputila je danas žalbu Ustavnom sudu Austrije zahtevajući reviziju zakona za koji kažu da ih ne štiti dovoljno od posledica globalnog zagrevanja.
Austrijska deca preko suda traže od Vlade oštrije akcije protiv klimatskih promena
Foto: Beta/AP
"Mi mladi idemo na sud jer, kao i naši roditelji, imamo pravo na svet u kojem možemo da živimo srećno i bezbedno", rekla je 14-godišnja Smila, podnositeljka žalbe.
U drugim zemljama kao što su Nemačka i Portugalija, takva vrsta pravnog postupka je već registrovana, ali to je prvi put u Austriji, gde prava deteta imaju jako ustavno utemeljenje.
Žalbu podržava organzacija "Frajdez for fjučer", pokret inspirisan švedskog ekološkom aktivistkinjom Gretom Tunberg, rekla je neimenovana portparolka te organizacije. Austrijski zakon o klimi iz 2011. godine "nema za cilj smanjenja gasova sa efektom staklene bašte", izjavila je advokat podnosilaca žalbe Mikaela Kremer.
 
Austriju predvodi koalicija konzervativaca i ekologa. Ekolozi podržavaju reviziju zakona ali nailaze na otpor svojih partnera.
 
"Naravno, da sam ja jedina odgovorna već bismo imali zakon o zaštiti klime", reagovala je ministarka životne sredine iz redova ekologa Leonore Gevesler, ali je dodala da je u demokratiji za takve mere potrebna većina.
 
Ministarka je pohvalila "veliku posvećenost mladih zaštiti klime", a konzervativci u vladinoj koaliciji nisu komentarisali žalbu mladih.
 
Ekološka organizacija "Grinpis" i austrijska aktivistička grupa "Global 2000" takođe su optužili Vladu Austrije za neaktivnost povodom klimatskih promena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.