Turska zbog zemljotresa zabranila otkaze

Turska je pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova da bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posledica razornih zemljotresa.
Turska zbog zemljotresa zabranila otkaze
Foto: Beta/AP
Poslodavci čije su firme ili radna mesta "teško ili umereno oštećena" imaće koristi od ove pomoći u smislu da će moći delimično da pokriju plate zaposlenih kojima je skraćeno radno vreme, objavljeno je u Službenom glasniku.
Takođe, uvedena je zabrana otpuštanja u 10 provincija koje je pogodio zemljotres, a obuhvaćene su vanrednim stanjem.
Ovi potezi su deo plana turske Vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u modernoj istoriji Turske u kome je poginulo više od 42.000 ljudi.
 
Turski parlament je 7. februara, dan posle razornog zemljotresa, uveo vanredno stanje na tri meseca na zahtev predsednika Redžepa Tajipa Erdoana.
 
Vlada je, takođe, ponudila podršku za plate i uvela zabranu otpuštanja 2020. godine u pokušaju da ublaži ekonomski udarac pandemije virusa korona.
 
Poslovne grupe i ekonomisti kažu da bi zemljotres mogao koštati Ankaru i do 100 milijardi dolara za obnovu stambenih objekata i infrastrukture, a verovatno će smanjiti privredni rast ove godine. 
  • B

    22.02.2023 08:55
    B
    Ne samo otkaze već i sve dugove gradjana jer ovo je nacionalna katastrofa! Po ovakvim potezima vidi se koliko je jaka svaka država i kako se brine o svom narodu!!! Jer bez naroda nema ni države!!! Kod nas bi bilo tri dana i otimaj zato nismo ni drzava već Smrdiji!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet