Vlada Hrvatske predložila zabranu rada nedeljom, uz najviše 16 radnih nedelja godišnje

Vlada Hrvatske je uputila u Sabor konačan predlog zakona o trgovini kojim se u načelu zabranjuje rad nedeljom, uz mogućnost 16 radnih nedelja godišnje.
Vlada Hrvatske predložila zabranu rada nedeljom, uz najviše 16 radnih nedelja godišnje
Foto: Pixabay
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sednici vlade u Zagrebu da model od 16 radnih nedelja predstavlja "dobar balans".
"Verujemo da će to doprineti pravima radnika, porodičnom životu i funkcionisanju svih u ovom novom režimu", kazao je Plenković.
Prema predlogu, zakon stupa na snagu 1. jula ove godine.
 
Konačni predlog izmena i dopuna Zakona o trgovini predviđa da radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, i da su prodajni objekti zatvoreni nedeljom i praznicima.
 
Trgovac samostalno određuje 16 radnih nedelja u godini, a u tim sedmicama najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15.
 
Predlogom zakona propisuju se izuzeci, između ostalog, za objekte u okviru železničkih i autobuskih stanica, aerodroma i trajektnih luka, kao i za benzinske stanice, bolnice, hotele, prostore kulturnih i verskih ustanova, muzeje, kampove, otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na pijacama i za prodaju na daljinu.
  • Petar

    23.02.2023 23:26
    Katolicizam pod plaštom očuvanja porodice i prava radnika. Kao u srednjem veku. Gde god katolička crkva ima uticaj gura se zabrana rada nedeljom. Ko ne veruje neka pročita papsku encikliku „Laudato si” od 24.05.2015. godine. Ili pokušajte da proglasite neki drugi dan sedmice za neradni i videćete da ne može.
  • Banderaš

    23.02.2023 21:32
    Koliko su svi otišli napred u odnosu na Srbiju govori i ovaj predlog republike Hrvatske koja je zauzela pravi put i napreduje napred dok se srbija još kupa u lopovsko klerofasisticko mafijaskoj septickoj jami.
  • Plaćač poreza

    23.02.2023 18:05
    Srbija ostaje pusto Evropsko izolovano ostrvo u svakom smislu zahvaljujući svojoj vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.