VIDEO Zelenski na godišnjicu rata: Ukrajina će pobediti, postali smo jedna velika vojska

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obeležio je danas prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju prkosnom porukom, u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobediti.
VIDEO Zelenski na godišnjicu rata: Ukrajina će pobediti, postali smo jedna velika vojska
Foto: Beta/AP
U videu objavljenom u medijima i naslovljenom "godina nepobedivosti", Zelenski je sedeo za stolom i prisetio se kako se obratio Ukrajincima pre godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.
"Pre godinu dana na današnji dan, s ovog istog mesta oko sedam ujutru, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi", rekao je u petnaestominutnom govoru, uz svečanu muziku u pozadini.
"Mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobedićemo svakoga. Ovako je počeo 24. februar 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj istoriji. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao", navodi on.
 
Zapadni vojni zvaničnici procenjuju žrtve na obe strane najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata na više od 100.000 ubijenih i ranjenih. Desetine hiljada civila je takođe poginulo, dok su milioni pobegli pred pretnjom borbi.
 
"Gotovo svako ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu. Onoga ko neće odgovoriti na SMS ‘Kako si?’. Ove dve jednostavne reči dobile su novo značenje tokom godine rata", rekao je Zelenski.
 
Ukrajinske snage su sprečile brzu rusku pobedu početkom 2022. godine, a sukob, koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", pretvorio se u rovovsku bitku na istoku i jugu zemlje. Budući da čelnici obe zemlje ne pokazuju znakove povlačenja, izgledi za skori kraj borbi izgledaju sumorno.
 
Zelenski, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju finansijske i vojne pomoći iz celog sveta za održavanje ukrajinske odbrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.
 
"Postali smo jedna velika vojska, u kojoj svi daju svoj doprinos", rekao je.
 
Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, bola i jedinstva.
 
"Glavni zaključak je da smo preživeli. Nismo poraženi. I učinićemo sve da pobedimo ove godine", zaključio je.
  • Jova

    24.02.2023 19:30
    Slava Rusiji!!!!!
  • Nenad

    24.02.2023 19:06
    Ko je žrtva propagande?
    Priča se o navodnoj "ruskoj propagandi", a ne spominje izjava-priznanje Angele Merkel da se Ukrajina spremala za rat od 2014.
  • Nebojša

    24.02.2023 16:40
    .....
    Žalosno je što je ovde izgleda dosta ljudi leglo na rusku propagandu. Treba da znate da je pre Ukrajine Rusija napala Gruziju i Moldaviju uzevši delove tih zemalja. Putin želi da obnovi SSSR, a sve njegove priče su lažne.
    Ruska vojska je u Ukrajini. Nije Ukrajina napala Rusiju ma šta vam pisao Informer. Rusija je kriva.
    A simpatisanje zločinačkog Putinovog režima koji nam je oteo NIS za smešne pare preteći Koštunici i Tadiću je tek posebna priča. Za posmatranje. Zbog toga će i praunuci naši reket Rusima plaćati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet