Desetine hiljada Izraelaca ponovo na protestu protiv reforme pravosuđa

Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice Tel Aviva osmu subotu zaredom, kako bi protestovali protiv planova desničarske vlade da reformiše pravosudni sistem

Demostranti su nosili izraelske zastave, baklje i transparentne sa porukama protiv reformi, blokirajući velike saobraćajnice, objavio je AP.

Desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua je 13. februara zvanično pokrenula sporni plan za reviziju pravnog sistema zemlje, koji predviđa da poslanici Kneseta mogu da obaraju odluke Vrhovnog suda prostom većinom.
Uprkos pozivima američkih Jevreja i predsednika Izraela na dijalog i masovnih protesta koji se održavaju svake subote, Vlada Izraela ne odustaje od plana da oslabi najviši sud u zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Demonstranti tvrde da bi usvajanje kontroverznog zakona ugrozilo izraelske demokratske vrednosti i upozoravaju da će sva moć biti koncentrisana u rukama vladajuće koalicije u parlamentu.
 
Netanjahu i njegovi saveznici ultradesničari i ultranacionalisti smatraju da je "Vrhovni sud godinama imao nekontrolisanu moć".
 
Organizatori protesta su najavili da će pokazati Netnjahuu svoju moć i jedinstvo, nakon njegove izjave da bi opozicionare "udario pesnicom".
 
Netanjahu je to izjavio na jednom zatvorenom sastanku 24. februara, da bi danas rekao da ni na koji način nije želeo da podstakne na nasilje, već je taj izraz "upotrebio metaforički".
  • Zemlja čudesa

    26.02.2023 02:52
    Nije fer
    Nije vam smetalo što su decenijama unazad zakoni suspendovani kada su u pitanju Palestinci, a smeta vam kada se vama ukidaju? Pa, gospodo, moraćete da naučite lekciju iz istorije koja glasi: svaka tiranija se pre ili kasnije okreće prema domaćem stanovništvu jer je to jedini način na koji ume da funkcioniše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.