VIDEO: Prvih 2.000 zatvorenika useljeni u novi megazatvor u Salvadoru

Predsednik Salvadora Najib Bukele je objavio da je prvih 2.000 zatvorenika prebačeno u Centar za suzbijanje terorizma, koji je, kako kaže, najveći zatvor u Centralnoj Americi.
"Ovo će biti njihova nova kuća, u kojoj će živeti decenijama, svi pomešani, nesposobni da nanose dalju štetu stanovništvu", napisao je Bukele na Tviteru.
Megazatvor u Tekoluci, 74 kilometra jugoistočno od glavnog grada San Salvadora, sastoji se od osam zgrada, prenosi Gardijan. Svaka od njih ima 32 ćelije od oko 100 kvadratnih metara za smeštaj više od 100 zatvorenika, navode iz Vlade Salvadora. Ćelije imaju dva lavaboa i po dva toaleta.
Predsednik Bukele je u martu prošle godine objavio "rat bandama", uvodeći vanredno stanje koje je više puta produžavao. U akciji borbe protiv kriminala uhapšeno je više od 64.000 osumnjičenih.
 
 
Vlasti su saopštile da kriminalne grupe kao što su MS-13 i Bario-18 broje desetine hiljada i da su odgovorne za ubistva, iznudu i trgovinu drogom. Cilj masovnih hapšenja je da se bande "potpuno iskorene", dodaju iz Vlade.
 
 
Organizacije za ljudska prava su tvrdile da su nevini ljudi hapšeni iz političkih razloga, a neki od pritvorenih su prijavili da su bili podvrgnuti "okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu".
 
Međutim, Bukeleovo delovanje protiv bandi i dalje je popularno među stanovništvom Salvadora, piše britanski list.
  • @Nimbus

    26.02.2023 14:23
    Slaba si ti kiša
    Nikakav problem nije lepo živeti kada ti se:
    1. Kroz istoriju što država što pojedinci nakrali i napljačkali po kolonijama
    2. Kada možeš kada god hoćeš sebi da naštampaš para koliko god ti treba bez inflacije, pitanja i problema.

    Sve bogate države ispunjavaju bar jedan od ova dva uslova a one najbogatije naravno oba. Ostali su drugi, treći i četvrti svet, kolonije i nebitni samo je problem što je sad u tim ostalim zemljama 90% stanovništava pa je sve polako dolazi na naplatu.
  • Gružan

    26.02.2023 11:57
    Kriminal cveta tamo gde ga je na prvom mestu država sama omogućila... Neka procveta u Švajcarskoj ako nije tako...
  • Nimbus

    26.02.2023 11:55
    @NS
    Tako je! Sa druge strane, ko god je ziveo pod uticajem Rusije ili Sovjeta, procvetao je. Evo, sve idu i bacaju novac i cvece po drugim drzavama. Pogledaj samo kako su divno zivele drzave u Varsavskom paktu, a kako su propale posle izlaska. Madjarska, Rumunija, Poljska, Ceska i Slovacka, Bugarska. Mi smo ranije za njih bili beda, a od kad su izasle iz pakta, smo ih sve prestigli po standardu, BDP-u, kvalitetu zivota, zdravstvu, obrazovanju...
    Opet, pogledaj samo one glupe drzave koje se decenijama grcevito drze NATO-a, kako im je lose. Nemacka, Kanada, Francuska, Norveska, Italija, Spanija, Velika Britanija... Sve propadose jadne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.