Rekonstruisana Vlada Severne Makedonije danas održava prvu sednicu

Vlada Severne Makedonije danas održava prvu sednicu u rekonstruisanom sastavu sa ministrima novog koalicionog partnera Alijanse za Albance.
Rekonstruisana Vlada Severne Makedonije danas održava prvu sednicu
Foto: Pixabay
Vlada Dimitra Kvačevskog je saopštila da če nastaviti "efikasno da sprovodi reforme u interesu građana i da jača parlamentarnu većinu na trasiranom evropskom putu, sa ciljem članstva Republike Severne Makedonije u Evropskoj uniji, kao nacionalnom i strateškom državnom interesu".
Poslanici u Sobranju Severne Makedonije su kasno sinoć, posle višednevne rasprave, većinom glasova izabrali četiri nova ministra, od kojih su tri iz Alijanse za Albance.
Zbog ulaska te partije, koja ima osam poslanika u Sobranju, vladajuću koaliciju, čiju okosnicu čine SDSM Dimitra Kovačevskog i Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, napustila je manja albanska partija Alternativa, sa četiri poslanika.
 
Za nove ministre je glasalo 65 od 120 poslanika u parlamentu Severne Makedonije, a pre rekonstrukcije vladajuća koalicija je imala 64 poslanika. Novi ministar pravde u Vladi Severne Makedonije je kadar Alijanse za Albance Krenar Loga, koji je zemenio Nikolu Tupančeskog iz SDSM.
 
Za ministra zdravlja je izabran Fatmir Medžiti iz Alijanse umesto Bekima Salija iz Alternative, a u Ministarstvu za informaciono društvo i administraciju kadar Alternative Azir Aliju je zamenio Admirima Alitija iz Alternative.
 
Novi ministar životne sredine i prostornog planiranja je Kaja Šukova iz SDSM-a, koja je došla na mesto Nasera ​​Nuredinija iz DUI. Vlada Dimitra Kovačevskog je izabrana u januaru prošle godine, nakon ostavke Zorana Zaeva, sa mandatom do polovine 2024. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet