Privedena Greta Turnberg, protestuje u Oslu

Norveška policija nakratko je privela aktivistkinju Gretu Turnberg tokom demonstracija u Oslu.
Policija je sklonila Turnberg i druge aktiviste od zgrade norveškog Ministarstva finansija.

Policijski službenici odneli su Turnberg, dok su stotine demonstranata uzvikivali parole. Aktivisti zahtevaju da se uklone turbine sa pašnjaka za irvase na zemlji Laponaca u centralnom delu Norveške.

Oni su u poslednjih nekoliko dana blokirali pojedine zgrade vlade, što je stavilo manjinsku vladu levog centra na krizno tlo i nateralo norveškog ministra energetike Terjea Aslanda da otkaže zvaničnu posetu Velikoj Britaniji.
 
Turnberg se pridružila protestima u Oslu u ponedeljak, 27. februara. Demonstranti poručuju da ekološka tranzicija ne treba da se sprovodi na štetu prava Laponaca.
 
Uzgajivači irvasa kažu da izgled i zvuk ogromnih turbina plaše životinje i ometaju dugogodišnje tradicije.
 
Vrhovni sud Norveške doneo je 2021. godine odluku u kojoj se navodi da dve farme sa turbinama u Fosenu krše prava Laponaca, ali su turbine i dalje u funkciji, 16 meseci kasnije. Ministarstvo energetike tvrdi da pitanje turbina predstavlja pravnu nedoumicu, uprkos odluci suda, i nada se da će biti pronađen kompromis.
  • Мунгос

    01.03.2023 15:26
    Газда Мејнстрим је наредио да се не пише „ВЕТРЕЊАЧЕ плаше норвешке ирвасе“, него се мора писати „неке ТУРБИНЕ плаше норвешке ирвасе“. Зато што турбине Јаучу, Цијучу, Урличу. (можда нису турбине, можда су неки лагери).
    Ми бар не треба да се плашимо да ће Грета и њени Гретени посетити наше ветрењаче. Ми немамо ирвасе уопште, па нема нико да се плаши.
  • Мунгос

    01.03.2023 14:33
    Замишљам ову Владу из Норвешке, они су исти као наш председник.
    Ма какви исти, они су још гори.
  • Moreeeee!

    01.03.2023 14:22
    Devojka koja je dosad drljila o obnovljivoj energiji, sad je otisla preko toga, sad joj ni vetroparkovi ne odgovaraju! Zato sto su presusili izvori bogacenja od ekologije, pa se presaltovala na odbranu zivotinja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet