Mediji: Vučiću za novu rundu pregovora u regionu bila prihvatljiva samo Severna Makedonija

Na odluku da se u Ohridu održi nova runda pregovora Beograda i Prištine uticao je i stav predsednika Srbije da je Severna Makedonija jedina prihvatljiva kao zemlja domaćin u regionu.
Mediji: Vučiću za novu rundu pregovora u regionu bila prihvatljiva samo Severna Makedonija
Foto: Pixabay

To je objavio makedonski portal "Nova tv", pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako piše taj portal, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, zajedno sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, posle svih prethodnih sastanaka u briselskim kancelarijama i na marginama raznih međunarodnih konferencija sastaće se prvi put u regionu i domaćin skupa će biti Ohrid 18. marta.

Lokacija je, dodaje se, izabrana nakon odluke EU da razgovore Beograda i Prištine održi u ovoj kritičnoj fazi na Balkanu, a Ohrid je izabran za grad domaćin "kako bi Unija demonstrirala svoj odnos prema Ohridskom sporazumu (iz 2001. godine) kao uspešnom modelu za rešavanje sporova, koji bi trebalo da bude i inspiracija za srpsko i kosovsko rukovodstvo".
 
Odluka da Ohrid bude mesto za novu rundu pregovora Beograda i Prištine, kako se navodi, "doneta je i zbog stava predsednika Srbije da je Severna Makedonija jedina prihvatljiva zemlja u regionu kao zemlja domaćin za razgovore, koji se zahuktavaju u pravcu pronalaženja rešenja za kosovski problem".
 
Kako prenose diplomatski izvori "Nove tv", visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel smatra da ovom prilikom treba odati priznanje Severnoj Makedoniji kao stabilnom strateškom partneru EU, kao i uspesima sa Prespanskim i Ohridskim sporazumom, koje EU ceni kao primer u regionu za mirno rešavanje sporova.
  • mimi

    04.03.2023 23:04
    sve u kompletu s belosvetskim "pregovaračima" poslati u bestragiju da malo odmorimo !
  • zztop

    04.03.2023 17:37
    Sledeći susret će biti u budimpešti kod brata orbana ...
  • Limanac

    04.03.2023 17:04
    Kad smo jedino sa njima koliko toliko dobri a i to je upitno. Posvadjani smo sa svim komsijama, verovatno nas svi mrze a mi jadni upravu uvek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet