Predsednica EP se nada da će Ukrajina ove godine otvoriti pristupne pregovore

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, koja je u subotu posetila Ukrajinu, rekla je da se nada da će pregovori o pristupanju Ukrajine EU moći da počnu ove godine.
Predsednica EP se nada da će Ukrajina ove godine otvoriti pristupne pregovore
Foto: Pixabay

"Budućnost Ukrajine je u Evropskoj uniji", rekla je Mecola, koja se sastala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Lavovu na istoku Ukrajine.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, rekla je da je impresionirana brzinom kojom ukrajinski parlament i vlada napreduju u kandidaturi za EU. To je njena druga poseta od početka rata pre godinu dana.

Evropska unija je u junu prošle godine dodelila Ukrajini status kandidata za pristupanje Uniji, četiri meseca nakon početka ruske ofanzive.
 
Sledeća etapa u dugom i teškom putu ka pridruživanju Uniji je otvaranje pregovora o pristupanju, a odluku o tome bi trebalo jednoglasno da donesu zemlje članice Unije na predlog Evropske komisije.
 
Da bi se to desilo, Ukrajina bi trebalo da sprovede reforme kako bi odgovorila na kriterijume EU po pitanju vladavine prava i demokratije.
 
"Cilj Ukrajine je da završi sprovođenje preporuka Evropske komisije što je pre moguće i počne pregovore o pristupanju EU već ove godine", rekao je Zelenski u poruci objavljenoj preko Telegrama nakon sastanka sa predsednicom EP, kojoj se zahvalio na podršci.
 
Evropska zvaničnica, koja se takođe sastala sa predsednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom, kao i sa ukrajinskim glavnim tužiocem Andrijem Kostinom, takođe se založila za pojačane sankcije Rusiji i zatvaranje mogućih puteva njihovog zaobilaženja.
 
Rekla je i da će nastaviti da poziva zemlje članice da pruže svu potrebnu vojnu opremu, naoružanje i sisteme odbrane potrebne Ukrajini da pobedi u ratu i rekla da zemlje EU treba ozbiljno razmisliti o slanju borbenih aviona Ukrajini.
  • Мунгос

    06.03.2023 11:04
    Видимо, Европска Унија је главни кандидат да поносно понесе назив Europian Apsurdistan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet