Iran će ponovo uključiti kamere za nadzor nuklearnih lokacija

Iran je pristao da ponovo poveže kamere za nadzor na nekoliko nuklearnih lokacija i da poveća tempo inspekcija.

To je, po povratku iz Teherana, izjavio direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

"Postigli smo dogovor da kamere i sistemi za nadzor ponovo rade", rekao je Grosi.

Pored toga, broj poseta podzemnoj fabrici Fordo, gde su nedavno otkrivene čestice obogaćene do nivoa blizu praga za proizvodnju atomske bombe, biće povećan za 50 odsto, dodao je Grosi.
 
IAEA, agencija UN sa sedištem u Beču ima zadatak da nadzire iranski nuklearni program u skladu sa sporazumom iz 2015. koji su postigli Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.
 
Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.