Šolc: Biće 'posledica' ako Kina pošalje oružje Rusiji, za sada sam optimističan da se to neće desiti

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da bi zbog rata Moskve u Ukrajini bilo "posledica" ako bi Kina poslala oružje Rusiji, ali da je optimističan da će se Peking uzdržati od toga.
Šolc: Biće 'posledica' ako Kina pošalje oružje Rusiji, za sada sam optimističan da se to neće desiti
Foto: Beta/AP (Susan Walsh)

Šolc je to rekao u intervjuu za američku TV CNN, dva dana pošto se sastao s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu.

Američki zvaničnici su nedavno upozorili da bi Kina mogla "odstupiti s margine" koje se drži i početi da daje oružje i municiju Moskvi. 

Uoči svog putovanja, Šolc je pozvao Peking da se uzdrži od slanja oružja i da umesto toga upotrebi svoj uticaj da bi pritisnuo Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.
 
Na pitanje CNN-a o tome da li može da zamisli da sankcioniše Kinu ako bi pomogla Rusiji, Šolc je odgovorio da misli da bi to nosilo posledice.
 
"Sada smo u fazi u kojoj jasno govorimo da to ne bi trebalo da se dogodi, a ja sam relativno optimističan da ćemo u ovom slučaju biti uspešni s našim zahtevom, ali moraćemo to da razmotrimo i moramo biti vrlo, vrlo oprezni", rekao je on.
 
Nemačka ima najveću privredu u Evropi , a Kina joj je poslednjih godina najveći trgovinski partner.
 
Pošto se danas vratio u Nemačku i pošto se njegov kabinet sastao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen Šolcu su novinari postavili pitanje o tome da li je od Sjedinjenih Država primio konkretne dokaze da Kina razmatra isporuku oružja i da li će podržati sankcije protiv Pekinga ako Kina pomogne u naoružanju Rusije.
 
"Svi se slažemo da ne sme biti isporuke oružja, a kineska vlada izjavila je da ga neće dostaviti. To je ono što tražimo i pratimo", odgovorio je kancelar.
Fon der Lajen je rekla da "za to nemamo dokaza za to, ali moramo to posmatrati svaki dan".
 
Ona je rekla da to da li će Evropska unija sankcionirati Kinu zbog pružanja vojne pomoći Rusiji, jeste "hipotetičko je pitanje na koje se može odgovoriti samo ako to postane stvarnost i činjenica".
  • Paja

    06.03.2023 08:56
    omg
    Smejurija,Evropa propala najstrasnije,industrije nema,ameri pucaju po savovima. Rusija,Kina,Indija,Afrika cine vise od polovine svetske populacije koji imaju sve resurse ovog sveta a zapadnjaci jos misle da ce nekim sankcijama naneti stetu,mogu oni bez vaseg mekdonalsa i najka a sta cete vi evropljani bez hrane,vode,struje,gasa,nafte,ruda metala,jeftine radne snage i jos mnogo toga!?
  • Muceik

    06.03.2023 07:08
    Za Zapad Da, za Kinu ne?!
    Taj prokleti Zapad navukao je Ukrajinu u rat sa Rusijom da je uništi. Osim toga, taj prokleti Zapad šalje sve u Ukrajinu, a šta će ostati od nje ne blagi Bog ne zna. Rusija ne sme da prima oružje i pomoć drugih. A kako spreče, nikako.Od EU napraviše zamorče, nema struje, smanjena proizvodnja i ona ne zna šta je čeka, saznaće, no kasno.
  • ss

    06.03.2023 06:57
    Šolc, dete bez lizalice!
    Šolc je postao supermen kao AV, zaboravio je šta je nemačka sve preživela zbog toga što je htela sve zemlje da porobi. Izgleda da nemcima nije dosta rata bilo, a posebno sa Rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet