VIDEO: Policija u Gruziji suzavcem rasteruje demonstracije protiv zakona o medijima

Gruzijske vlasti upotrebile su suzavac i vodene topove kako bi rasterali demonstrante koji su se okupili ispred zgrade parlamenta u prestonici Tbilisiju.

Okupljeni građani nezadovoljni su predlogom zakona koji vide kao gušenje slobode štampe. 

Zakon bi zahtevao da se mediji i nevladine organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz stranih izvora registruju kao "agenti stranog uticaja".
Međunarodne organizacije izrazile su zabrinutost zbog nacrta zakona, rekavši da je on protivan demokratskom razvoju Gruzije.
 
Stotine demonstranata se danima okupljaju u znak protesta protiv predloženog zakona, a u jednom trenutku je izbila tuča među poslanicima.
 
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili rekla da će staviti veto na zakon, ali njegovi autori kažu da je potreban kako bi se postigla transparentnost rada subjekata koje finansiraju predstavnici stranih država. 
 
Parlament može nadjačati predsednički veto.
 
U Rusiji se zakon o stranom agentu često koristi za zatvaranje organizacija i novinskih kuća koje kritikuju vlast.
Gruzijski građanski aktivisti i predstavnici opozicije blokirali su oba ulaza u zgradu parlamenta, skandirajući: "Ne ruskom zakonu!", "Rusi!" i "Robovi!"
 
SAD i Evropska unija upozorile su Gruziju da bi usvajanjem ovog zakona naštetila izgledima da se ikada pridruži EU i NATO-u.
 
  • Vazd

    08.03.2023 13:05
    Tibi
    Cek cek, sta je sporno u zakonu?
    Zasto bi moje novine finansirao neko iz Rusije ili Amerike ili od negde?
    Sta, ako nas finansira USA/EU to je super, to su prava za bicikliste i ostale, a ako finansira Rusija AAA NEEE OSTAVITE NAAAS, koji odvratni dupli arsini...
    Btw, na zapadu su zabranjeni ruski mediji i svaka misao druga sem da je Rusija losa, a oni nas uce o demokratiji i slobodi govora!
    Pa nije demokratija i sloboda govora ono LGBTQT+/- vec prave konkretne stvari, a to na zapadu nema, nemoj da se salimo
  • HEGEL

    08.03.2023 06:38
    u
    SAD je tako 50 godina , a sad je to ugrožavanje medijskih sloboda -manemoj !Kod nas isto diktatura, a na dnevnom nivou vređaju NAŠEG predsednika od akademika do najvećeg ološa , u kojoj zemlji je još to moguće, kojoj?Ali narod zna ko se bori za njega ...živela Srbija !!!
  • Porucnik

    07.03.2023 23:58
    @w/e
    Jel to kao Rio Tinto i Vucic?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.