Stejt Department odbacio Dodikove pretnje otcepljenjem Republike Srpske

Američki Stejt Department odbacio je izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima preti otcepljenjem Republike Srpske.
Stejt Department odbacio Dodikove pretnje otcepljenjem Republike Srpske
Foto: 021.rs
"Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i izneo višestruke pretnje o otcepljenju Republike Srpske od BiH", saopšteno je iz Stejt Departmenta, preneli su sarajevski mediji.
U saopštenju se dodaje da član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.
Još su istakli da su SAD "ponosne što stoje uz narod BiH dok grade budućnost u evroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu".
 
"Separatistička retorika i pretnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.
 
Iz Stejt Departmenta su naglasili da će SAD bile i da će ostati najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.
 
"Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum", naglašava se u saopštenju.
Dodik je dan ranije rekao da će "odvojiti Republiku Srpsku", ako se nastavi sa nastojanjima da joj se oduzme imovina.
 
Dodik je naveo da će vlasti ovog bosanskohercegovačkog entiteta primenjivati usvojeni Zakon o nepokretnoj imovini RS, bez obzira što je taj zakon suspendovao visoki predstavnik Kristijan Šmit, a Ustavni sud BiH doneo privremenu meru o njegovom nesprovodjenju do konačnog rešenja tog pitanja.
 
Predsednik RS je rekao da vlast u RS neće nikada pristati da se u parlamentarnoj skupštini BiH donese zakon o državnoj imovini.
  • Лиманац

    11.03.2023 20:05
    Одбацује се.
    Република Српска и српски народ који у њој живи с презиром одбацују одбацивање изјаве председника Републике Српске Милорада Додика.

    Правдољубиви српски народ боли лицемерје злочиначког НАТО-а, који са једне стране одбацује легитимно право српског народа у Српској на самоопредељење, а са друге у потпуности подржава нелегитимно проглашену независност Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

    НАТО, чије су руке још увек упрљане крвљу српске деце и нејачи, понајмање има право да било шта оспорава, а још мање да одређује ко ће уживати загарантована права и слободе.
  • li

    11.03.2023 19:17
    @9
    Da li dajes podrsku u tom slucaju i da Srbija isplati dugove za struju koju je dobila sa hidrocentrala RS i da prestane da dobija struju za dz?
    Da zanemarimo sve ostale resurse koji su isli za dz ovih 30 godina.

    I za tvoju informaciju 80 posto ljudi u RS koji su srpske nacionalnosti i nema drzavljanstvo Srbije,tako da ne znam o cemu pricas...
    Sa druge strane u BIH investiraju Nemacka,Austrija, Hrvatska,Madjarska,Bugarska mnogo vise od Srbije, i Srbi tamo mozda imaju i vecu podrsku od drzava protiv koji su ratovali stiteci Srbiju,nego od same Srbije.
  • Bojan

    11.03.2023 17:29
    Sluge globalista
    Bas ce Dodik ocepiti RS,kad je on americki covek kao i Vucic. Anglosaksonske slugeranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.