VIDEO: Pariz zbog štrajka zatrpan smećem

Hiljade tona smeća nagomilalo se na ulicama Pariza posle sedam dana štrajka sakupljača otpada, koji se protive Vladinoj penzionoj reformi, saopštila je gradska skupština.
VIDEO: Pariz zbog štrajka zatrpan smećem
Foto: Beta/AP
Tri spalionice izvan glavnog grada Francuske pogođene su prekidima u radu zbog kojih su trotoari prekriveni crnim vrećama i prepunim kantama.
Pariska agencija za kućni otpad "Siktom" saopštila je da je preusmerila kamione za smeće na druga mesta za skladištenje i preradu u regionu i da još nije neophodno da pozove u pomoć policiju.
Nadležna gradska služba je u poslednjih sedam dana sakupljala smeće samo u polovini pariskih okruga. Štrajk je pogodio neke od najekskluzivnijih oblasti, uključujući peti, šesti i šesnaesti arondisman.
 
Ostale okruge opslužuju privatne firme koje nisu štrajkovale.
 
 
Prema sindikatu CGT, sakupljači otpada i vozači trenutno mogu da se penzionišu sa 57 godina života, ali će se suočiti sa još dve godine rada u skladu sa planiranom reformom, koja i dalje dozvoljava prevremeno penzionisanje onima koji su bili suočeni sa teškim uslovima rada.
 
Očekivani životni vek radnika službe za sakupljanje smeća je 12 do 17 godina ispod proseka za zemlju u celini, kažu u CGT-u.
 
Milioni Francuza izašli su na proteste širom Francuske zbog penzione reforme, koja predviđa da se u penziju umesto sa 62 godine odlazi sa 64. Vlada je prihvatila predlog penzione reforme, a predsednik države Emanuel Makron je u pismu sindikatima pokušao da objasni da je podizanje starosne granice neophodno da bi sistem bio finansijski održiv.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.