Ruski avion oborio američki dron iznad Crnog mora, Bela kuća osuđuje "nepromišljen čin"

Ruski vojni avion oborio je američki dron za osmatranje iznad Crnog mora, pošto je oštetio jedan propeler drona, saopštila je američka vojska.
Ruski avion oborio američki dron iznad Crnog mora, Bela kuća osuđuje "nepromišljen čin"
Foto: Pixabay
Američki dron MQ-9 Riper i dva ruska Suhoja 27 nalazili su se iznad međunarodnih voda Crnog mora, kada je jedan od aviona namerno doleteo ispred bespilotnog drona i izbacio gorivo na njega, rekao je američki vojni zvaničnik, a prenosi CNN.
Zbog oštećenog propelera američko vazduhoplovstvo je bilo prinuđeno da obori dron u vode Crnog mora.
Američka vojska je saopštila da je zbog "nebezbednog i neprofesionanog čina Rusa" umalo došlo do sudara aviona i drona.
 
"Naš dron MK-9 je obavljao rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i pogodila ruska letelica, što je dovelo do pada i gubitka drona", rekao je komandant američkih oružanih snaga za Evropu i Afriku, general Džejms Heker.
 
Bela kuća je potom reagovala, osuđujući "nepromišljen čin".
 
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je da su ranije ruski avioni presretali američke bespilotne letelice, ali je dodao da je današnji incident "nepromišljen i jedinstven" jer je doveo do gubitka drona.
 
Od početka rata u Ukrajini i ruske i američke letelice izvode akcije iznad Crnog mora, ali je ovo prvi poznati slučaj presretanja. CNN navodi da incident može da dovede do ozbiljne eskalacije između dve zemlje i to u kritičnom trenutku ukrajinskog rata.
  • Бор Боранин

    17.03.2023 10:46
    KO TRAŽI TAJ I TO NAĐE!
    RUSKI ZUB ZA AMERIČKI ZUB, OKO ZA OKO, ALI MALO SUTRA!

    Kako kažu ameri, da je ruski avion oborio njihov dron u Crnom Moru i to je dobra vest. Šta će američki dron u blizini ruske teritorije da snime šta rade i šta pripremaju rusi za borbu u Ukrajini. Sada su rusi krivi, još je veća njihova krivica što su prvi došli do drona u dubini od 600 metara. Ovo se ne sviđa amerima, jer će rusi da otkriju mnogo stvari u dronu. Ovo amerima treba da služi za na vek: neka se drže svoje teritorije, a ne da se ponašaju kao da su okupirali svet i da je njihov ceo svet. To više neće biti, a oni kako žele tako će im i biti. Valjda im je dosta što su naterali Ukrajinu da ratuje protiv Rusije, a oni posmatraju,šalju oružje ukrajincima, a baš ih briga što ukrajinci ginu li ginu i postaju beda na kugli zemaljskoj. Ne da je Rusija ekonomski propala, već se uzdigla, a ceo svet trpi i ima posledice od rata u Ukrajini, a šta sve će biti na dalje ni blagi bog zna, a ne ameri i englezi.
  • Aa

    15.03.2023 11:00
    Bb
    "Mnogi komentari su u neznanju, međunarodni odnosi i vode su neka dogoverena pravila, sila je svaka ista da li ruska, američka i to koriste kad im odgovara, bez obzira ge se to dešava."

    Dogovororena su pravila u vreme dok nisu postojali špijunski dronovi koji direktno šalju informacije protivničkoj strani u ratu. Isto bi važilo i obrnuto, ali evo ja ne mogu da zamislim scenario u kojem Ameri ratuju protiv Meksika, a ruski dron snima oko obale Kalifornije i prenosi sve to Meksikancima. I dok god Ameri misle da im je sve dozvoljeno i da se ovako ponašaju, treba svi da im ruše dronove i satelite. A vidimo koliko su kolektivno uplašeni kad su na par meteoroloških balona ispalili rakete iz lovaca koje u prosleku koštaju par miliona dolara.
  • Zare

    15.03.2023 10:44
    Idi leci se covece! Zar ne vidis da se Rusi ponasaju kao izgnanik koji nema vise sta da izgubi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.