Navaljni svoj udeo u dokumentarcu koji je dobio Oskara posvetio borcima protiv diktature

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni posvetio je svoj udeo u filmskoj nagradi Oskar kojom je ovenčan dokumentarni film o njemu svim ljudima koji se bore protiv diktature.
Dokumentarni film "Navaljni" kanadskog reditelja Daniela Rohera, koji govori o tome kako je Navaljni gotovo umro od trovanja po povratku 2021. u Moskvu, u nedelju je osvojio nagradu Oskar za najbolji dokumentarac.
U ranojutarnjim radijskim vestima koje je slušao u kaznenoj koloniji gde služi kaznu od 11 i po godina zatvora, Navaljni nije čuo ništa o nagradi jer je taj deo bio ispušten iz vesti.
"To je dobar znak", pomislio je Navaljni tada, jer je vest o nagradi čuo od svog advokata tokom ročišta na kojem je učestvovao video linkom, otkrivaju "tvitovi" koje prenose Navaljnijevi saradnici.
 
"Naravno, bio sam strašno srećan, i dok se veselim, nastojim da se smirim, jer nisam ja taj koji je osvojio Oskara", rekao je on, pa pohvalio reditelja Rohera, svoju saradnicu Mariju Pevčih, kao i bugarskog istraživačkog novinara Krista Grozeva koji je, kako je rekao, "istinska zvezda filma".
 
Navaljni se zahvalio svojoj supruzi Juliji za podršku i što ga je nekoliko puta "zaustavila da ne ubije filmsku ekipu".
U filmu, Navaljni i Grozev pripisuju odgovornost za trovanje grupi agenata službe državne bezbednosti FSB. Rusija je negirala optužbe da je pokušala da otruje Navaljnog.
 
Dan nakon dodele Oskara, Kremlj je reagovao ocenom da je nagrada dokaz o "politizaciji" Holivuda.
 
Pošto se vratio iz Nemačke gde se oporavljao od pokušaja trovanja, Navaljni je odmah uhapšen u Moskvi. Služi zatvorsku kaznu koja mu je dosuđena pošto je proglašen krivim za prevaru i nepoštovanje suda za koji je rekao da mu sudi kako bi ga ućutkao.
  • CIA

    16.03.2023 19:03
    CIA
    Plaćenik i izdajica. Kriminalac koji je pokrao svoj narod i pokušava da ga uništi.
  • Cica

    16.03.2023 09:25
    Kad ce da snime film o Palestini i nihovom stradanju i dobiju oskara?Nikad..
  • za slobodne izbore

    15.03.2023 21:11
    za slobodne medije
    Pozdravljaju ga politicki zatvorenici i svi koji se bore protiv diktature u Americi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.