EP traži uvođenje sankcija Belorusiji, traže i od Uefe da bude izbačena

Evropski parlament je danas pozvao na usvajanje novih sankcija režimu Aleksandra Lukašenka zbog represije nad opozicijom u Belorusiji i podrške Minska ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.
EP traži uvođenje sankcija Belorusiji, traže i od Uefe da bude izbačena
Foto: Pixabay
U rezoluciji koja je usvojena velikom većinom (557 za, 25 protiv, 40 uzdržanih), evroposlanici pozivaju EU da "proširi i pojača" sankcije odgovornima za represiju nad beloruskom opozicijom, a posebno preporučuju sankcionisanje sudija, tužilaca, pripadnika policije i zatvorskih službenika.
Evroposlanici rezolucijom osuđuju želju Lukašenkovog režima da "ućutka nezavisne glasove i potisne slobodu izražavanja" novim kaznama kakve su početkom marta izrečene aktivisti Alešu Bjajatskom, ko-dobitniku Nobelove nagrade za mir 2022. godine, kao i novinaru Andžeju Počobutu.
Obojica su zatvorena u Belorusiji.
 
Evroposlanici izražavaju žaljenje što Belorusija nije uključena u deseti set evropskih sankcija Rusiji. EU je posebno sankcionisala nekoliko iranskih kompanija pod optužbom da isporučuju dronove Moskvi.
 
Rezolucijom se traži od zemalja EU da izdaju "hitne vize" braniocima ljudskih prava u Belorusiji kako bi im se omogućilo da napuste zemlju, a pozivaju se i države članice da izvrše pritisak na Međunarodni olimpijski komitet da opozove odluku o omogućavanju beloruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. jer "to ide protiv višestruke izolacije Belorusije i koristiće je režim u propagandne svrhe".
Poslanici Evropskog parlamenta traže od Uefe da izbaci Belorusiju 
 
Više od 100 poslanika Evropskog parlamenta uputilo je danas pismo predsedniku Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandru Čeferinu, u kojem traže da se Belorusiji zabrani učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Poslanici iz različitih grupacija naveli su da reprezentacija Belorusije ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se takmiči, zbog lošeg stanja ljudskih prava u toj zemlji.
 
"Ovde nisu samo vrednosti Uefe u pitanju, već i reputacija i imidž Uefe u demokratskim društvima i međunarodnoj zajednici", navodi se u pismu.
 
Sud u Belorusiji u odsustvu je prošle nedelje osudio liderku opozicije Svetlanu Tihanovskaju na 15 godina zatvora. Ona je između ostalog proglašena krivom za zaveru sa ciljem zbacivanja vlade. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saveznik je ruskog predsednika Vladimira Putina u ratu koji se od februara prošle godine vodi u Ukrajini.
 
Rusija je zbog pokretanja vojne intervencije u Ukrajini suspendovana iz svih takmičenja Uefe i Međunarodne fudbalske federacije (Fifa). Beloruskim timovima i selekcijama zabranjeno je da domaće utakmice igraju u svojoj zemlji, a ti mečevi se igraju bez prisustva publike.
 
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, Belorusija počinje u Novom Sadu utakmicom protiv Švajcarske (25. mart, 18h). U Grupi I Belorusija za rivale ima i Rumuniju, Izrael, Kosovo i Andoru.
 
Većina svetskih sportskih saveza suspendovala je ruske i beloruske sportiste, ali je nedavno takva odluka promenjena u mačevanju i džudou.
  • Realista

    16.03.2023 06:20
    Odličan potez
    A kad srbija dolazi na red?
  • Igor Horvat

    16.03.2023 02:51
    Naslov
    Sad je kasno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.