U Libiji nestalo dve i po tone uranijuma - ne zna se tačno kad, oglašena uzbuna

Dve i po tone uranijuma je nestalo sa lokacije u Libiji, saopštio je UN-ov nuklearni nadzor.
U Libiji nestalo dve i po tone uranijuma - ne zna se tačno kad, oglašena uzbuna
Foto: Pixabay
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) oglasila je uzbunu nakon posete njenih inspektora neotkrivenoj lokaciji ranije ove sedmice. Otkrili su da je nestalo 10 buradi u kojima se nalazi ruda uranijuma.
Nejasno je kada je uranijum nestao. Inspektori su navodno želeli da posete lokaciju prošle godine, ali je put morao biti odložen zbog borbi između različitih libijskih milicija.
IAEA je saopštila da lokacija na kojoj je bio uskladišten uranijum nije na teritoriji pod kontrolom vlade.
 
U saopštnju, IAEA je rekla da će sprovesti dalje aktivnosti "kako bi se razjasnile okolnosti uklanjanja nuklearnog materijala i njegove trenutne lokacije". Postoje strahovi da bi uranijum mogao predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu sigurnost.
 
Otkako je bivši libijski diktator pukovnik Moamer Gadafi svrgnut 2011. godine, zemlja je podeljena na konkurentske političke i vojne frakcije. Sada je podeljena između privremene vlade u glavnom gradu Tripoliju i druge vlade na istoku.
  • Bivsi vojnik

    16.03.2023 15:19
    Koji bre diktator Gadafi. Doveli ste zverri zapadne diktatorsku demokratiju narodu libije sve zbog para koje ste dugovali libiji, pascad bzapadna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet