Borelj: EU će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih granata, plan ima tri koraka

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su se ministri spoljnih poslova i odbrane država EU dogovorili da Ukrajini isporuče milion artiljerijskih granata.
Borelj: EU će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih granata, plan ima tri koraka
Foto: Beta/AP

Ova isporuka će se ispunjavati tokom narednih 12 meseci.

Borelj je na Tviteru napisao je napravljen "plan u tri koraka".

"Prvi korak je da se pošalje milijardu evra za trenutnu isporuku, drugi korak milijardu evra za zajedničku nabavku i treći korak stvaranje komisija koja će drastično povećati vojne proizvodne kapacitete", napisao je on.
 
Dodao je da je EU posvećena da Ukrajini isporuči "brže i više oružja".
 
"Preduzimamo ključni korak ka ispunjenju naših obećanja da ćemo Ukrajini obezbediti više artiljerijske municije", napisao je Borelj.
 
Države EU prvi put zajedno kupuju municiju, posebno artiljerijske granate od 155 milimetara zapadne proizvodnje, što bi, kako smatraju, moglo da pomogne Ukrajini u ratu.
  • Miko

    20.03.2023 23:02
    Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost,BEZBEDNOST !!! EJ,oće da isporuči milion granata da se gruva a priča o bezbednosti jadan taj narod u ukraini ima ovi iz eu da ih sarane.
  • Stane

    20.03.2023 20:03
    Srpski recept
    @Milan
    Mislis po srpskom receptu iz devedesetih?Kada ste hvatali izbeglice iz Bosne i Hrvatske i vracali ih u rat? E pa vidis to ovde nema, to ima samo u Srbistanu.
  • Milan

    20.03.2023 18:34
    Jos mrtvih
    To je ciljeu i ovih komesara. Umesto da teraju pulena na pregovore bice rat do poslednjeg ukrajinca.Cudi me da vec ne hvataju izbeglice po zapadnoj evropi i salju ih nazad kod 'elenskog za topovsko meso. Ali bice i to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.