Rusija isporučila Francuskoj obogaćeni uranijum; Grinpis: Ovo je skandalozno

Rusija je isporučila Francuskoj obogaćeni uranijum, što je organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis okarakterisala kao skandal.
Rusija isporučila Francuskoj obogaćeni uranijum; Grinpis: Ovo je skandalozno
Foto: Pixabay

Teretni brod je cilindre sa uranijumom iz Rusije istovario u Denkerku, javlja AFP.

Grinpis je ocenio da ta isporuka potvrđuje francusku zavisnost od ruske nuklearne industrije, koja nije obuhvaćena sankcijama Moskvi, uvedenim zbog invazije na Ukrajinu.

"To je nova ilustracija nastavka trgovine francuske atomske industrije sa ruskim nuklearnim gigantom Rosatomom u vreme rata, što je skandalozno", poručili su iz Grinpisa.
 
Ta organizacija tvrdi da se radi o sedmoj isporuci ruskog uranijuma Francuskoj od kada je Moskva napala Ukrajinu.
 
Navodi se da je ruski brod "Baltijskij 202" stigao iz Sankt Peterburga i istovario 25 cilindara sa osiromašenim uranijumom.
 
"Francuska je iz Rusije dobila trećinu obogaćenog uranijuma potrebnog za rad francuskih atomskih centrala tokom godinu dana", tvrdi Grinpis.
 
Vlada u Parizu je odgovorila da Francuska ni na kakav način ne zavisi od Rusije što se tiče rada nuklearki i da je u stanju da diverzifikuje izvore snabdevanja.
  • Realista

    21.03.2023 06:59
    da ili ne?
    ... i na kraju, da li je obogaćen ili osiromašen? Nejasno je iz teksta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.