Na Tajlandu pronađen radioaktivni cilindar koji je ukraden kao staro gvožđe

Tajlandski zvaničnici saopštili su da su u postrojenju za recikliranje lima našli metalni cilindar s radioaktivnim materijalom koji je ovog meseca nestao iz termo-elektrane.
Na Tajlandu pronađen radioaktivni cilindar koji je ukraden kao staro gvožđe
Foto: Beta/AP
Merni cilindar dužine 30 centimetara koji sadrži radioaktivni materijal cezijum-137, nestao je 10. marta iz mašine u elektrani u provinciji Pračinburi, 165 kilometara istočno od Bangkoka.
Guverner Pračinburija rekao je da su tragovi cezijuma-137 otkriveni u vrećama prašine iz peći za topljenje u livnici, 10 kilometara od elektrane iz koje je cilindar ukraden.
Guverner je saopštio da je rad u topionici prekinut, a zaposleni i obližnji stanovnici su pregledani.
 
Zdravstveni zvaničnici su rekli da će biti provereni zdravstveni kartoni za protekli mesec u svim bolnicama u pokrajini kako bi se otkrilo da li su neki pacijenti imali simptome uzrokovane zračenjem.
 
Produženi direktan kontakt sa radioaktivnim materijalom može izazvati osip na koži, gubitak kose, afte, umor i povraćanje.
 
Kratkotrajni kontakt sa cezijumom-137 možda neće pokazati trenutne simptome, ali može dovesti do većeg rizika od raka.
 
Cilindar koji je nestao, težak 25 kilograma, korišćen je u elektrani za merenje sadržaja pepela. Policija kaže da sumnja da je cilindar ukraden radi prodaje kao staro gvožđe.
  • Miki

    21.03.2023 15:32
    Da je kod nas to ukradeno odmah bi se Šapic ogasio da zna ko stoji iza krađe.
  • EvoOvako

    21.03.2023 08:10
    Kaže Beli Bora
    "Vi'š kume da nismo najgori!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.