Mađarska stavila veto na saopštenje EU o nalogu za hapšenje Putina

Mađarska je stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.
Mađarska stavila veto na saopštenje EU o nalogu za hapšenje Putina
Foto: Beta/AP
To je objavio portal "Blumberg", pozivajući se na izvore.
"Blumberg" navodi da veto Budimpešte znači da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u svoje ime objavio saopštenje u kojem se navodi da je u obzir uzeo odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS).
Ministri pravosuđa EU objavili su sopstveno saopštenje u kojem podržavaju odluku MKS, koju Mađarska nije potpisala.
 
Krajem prošle sedmice pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, objavilo je nalog za hapšenje ruskog lidera i komesara za dečija prava ruskog predsednika Mariju Lvovu-Belovu zbog, kako se navodi, "nezakonitog transfera stanovništva (dece) iz okupiranih delova Ukrajine u Rusku Federaciju".
 
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su nalozi za hapšenje MKS za Putina i Lvovu-Belovu pravno nevažeći jer Rusija nije deo Rimskog statuta i nema nikakve obaveze da sarađuje sa tim sudom.
 
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je nešto ranije da Moskva namerava da vrati ukrajinsku decu koja su evakuisana u Rusiju zbog vojnih aktivnosti u Ukrajinu kada uslovi na terenu budu bezbedni.
 
Zapad optužuje Rusiju da vrši prisilne deportacije ukrajinske dece, što Moskva negira.
  • Živko

    22.03.2023 15:44
    Objava naloga za hapšenje
    Objavljujem nalog za hapšenje sekretara NATO pakta i predsjednika SAD-a (ako još bude bio živ u vrijeme objave mog naloga) s obzirom da izazivaju haos u svijetu i prijete opstanku čovječanstva.
    Dokaza ima bezbroj i biće dostavljeni kada suđenje počne.
    Predlažem da se o objavi ovog naloga izjasne Vaši čitaoci!
  • Б

    21.03.2023 19:50
    Кривица и невиност
    Путин може бити крив за штошта, али ове оптужбе су буквално преписане из извештаја "невладине" организације која ради за Стејт дипартмент. Они су сами признали да нису тражили приступ "камповима" где "држе отету децу", да су све оптужбе "процене" и украјинска пропаганда. Покушавали су да нађу доказе за геноцид, али доказа нема.
    Пре 20 година Америка и њене слуге су напале Ирак. Је ли неко одговарао за смрт око два милиона Ирачана?
  • Dejan

    21.03.2023 17:28
    O jadan ti Orbane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.