Lekari u nemačkim javnim bolnicama štrajkuju zbog plata

Lekari javnih bolnica u nekoliko nemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tokom pregovora o kolektivnim ugovorima.
Lekari u nemačkim javnim bolnicama štrajkuju zbog plata
Foto: Pixabay
U osam saveznih pokrajina lekari u bolnicama u vlasništvu gradova su obustavili rad, a na centralnom skupu u Hamburgu se okupilo oko 4.000 lekara iz cele zemlje.
U nekim saveznim pokrajinama su štrajkovali i lekari klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebalo da bude održan u četvrtak.
Sindikat lekara Marburški savez za oko 50.000 lekara u javnim klinikama u Nemačkoj traži prilagođavanje plata stopi inflacije, te dodatno povećanje od 2,5 posto.
 
Poslodavci, pri čemu se uglavnom radi o gradovima i opštinama, odbacivali su tokom dosadašnjih pregovora zahteve sindikata, tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je po njima previše.
 
Tokom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionisali samo odeljenja hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomerene na neki kasniji datum.
 
Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone, prosečna lekarska plata u 2021. u Nemačkoj je iznosila oko 7.700 evra bruto mesečno.
  • Rile

    21.03.2023 20:25
    Za 2,5%?????Ovaj AV AV smanjio plate za 10%pre koliko,da nahrani ek.tigra pa nije bilo ništa.Eeeeee....
  • Б

    21.03.2023 19:40
    Дојчланд унтер алес
    Потпуно очекивано. Привлачност Немачке је почивала на индустријској моћи. Сад кад су државу препустили Американцима и њиховим слугама Зеленима да је руше и уништавају, кад су Украјини дали 50 милијарди евра, кад се индустрија сели (БАСФ. БМВ) или банкротира (најстарија немачка челичана, основана 1380-те), наравно да нема пара за јавну инфраструктуру, за јавне службе. Напомена: све изнесене информације су из немачке и западне штампе.
    Што рече онај посланик у Скупштини Србије 1991: Крај ће бити врло тужан.
  • Pićuka

    21.03.2023 17:45
    Oni štrajkuju za 2,5%. Ovde štrakju kada ne dobiju platu 3 meseca. Koliko smo mi posrnuli u istoriji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet