Uganda zabranila identifikovanje kao LGBT, za "tešku homoseksualnost" predviđena smrtna kazna

Parlament Ugande usvojio je zakon kojim se građanima zabranjuje da se identifikuju kao pripadnici LGBT populacije.
Uganda zabranila identifikovanje kao LGBT, za "tešku homoseksualnost" predviđena smrtna kazna
Foto: Pixabay
Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuje istopolne odnose, ali novi zakon je prvi koji zabranjuje građanima da se identifikuju kao lezbejka, gej, biseksualac, transrodna ili kvir osoba.
Osim istopolnih odnosa, zakonom se zabranjuje promovisanje i podržavanje homoseksualnosti, kao i "zavera" radi upuštanja u homoseksualne odnose.
Za kršenje zakona prete oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu "tešku homoseksualnost" i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. 
 
Teška homoseksualnost podrazumeva homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili počinioca pozitivnog na virus HIV. 
 
Pristalice novog zakona smatraju da je potrebno kazniti širi niz LGBT aktivnosti, za koje tvrde da prete tradicionalnim vrednostima u toj konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.
  • Mile

    19.04.2023 16:32
    Pitam se
    Zašto im Amerika nije uvela sankcije.
  • 1

    22.03.2023 20:50
    Uzmimo za primer najliberalnije zemlje u svetu,cak i tamo homoseksualci kriju da su homoseksualci, bez obzira na potvrdu i odobravanje drustva i koriste "paravane". To je dokaz da drustvo i okolina nisu razlog zbog cega neki od njih imaju mentalne bolesti i ozbiljan problem sa identitetom.
    Suprotan ekstrem ovih zabrana u Ugandi je zloupotreba njihove razlicitosti u politicke svrhe,od strane ekstremnih liberala. I jedno i drugo je stetno.
  • Miodrag

    22.03.2023 08:28
    Primenjuju hitlerovske zakone. Mogli bi da pogubljuju i one koji imaju zelene oči i kataraktu jer su štetni za tradicionalne vrednosti. Poremećeno društvo se uvek najviše iživljava nad svojim nemoćnim i obespravljenim članovima da dokaže svoju "moć".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet