Misija OEBS-a u BiH pozvala vlasti RS da ne donesu zakon o kriminalizaciji klevete

Šef Misije OEBS u BiH, Brajan Ageler, vlastima Republike Srpske preporučio je da se uzdrže od usvajanja zakona kojima se kleveta i uvreda ponovo definišu kao krivična dela.
Misija OEBS-a u BiH pozvala vlasti RS da ne donesu zakon o kriminalizaciji klevete
Foto: Pixabay
Ageler je danas u Narodnoj skupštini RS o tom zakonskom rešenju razgovarao s poslaničkim klubovima stranaka, ističući da OEBS ohrabruje sve svoje države-članice da u potpunosti dekriminalizuju klevetu.
"Pokušaji kriminalizacije klevete u jednom delu BiH negativno utiču na uživanje osnovnih sloboda i ograničavaju prostor za efikasno civilno društvo", upzorio je on - prenela je Misija OEBS-a u BiH.
Ageler je rekao da je postojeći Zakon o zaštiti od klevete "savršeno adekvatan za rešavanje potencijalnih pitanja klevete i uvreda, bez potrebe za uvođenjem posebnog zakonskog akta".
 
Povodom najave predsednika RS Milorada Dodika da će u RS entitetu biti donet i zakon o "stranim agentima", šef Misije OEBS-a je rekao da se ta međunarodna organizacija "protivi usvajanju bilo kakvog zakona, pa i tog, koji ograničava građanski prostor".
 
Ageler se u Banjaluci sastao i s predstavnicima medija, aktivistima za ljudska prava i njihovim pravnim zastupnicima kojima je, kako je navedeno, ponudio pomoć Misije OEBS-a u pogledu njihove bezbednosti.
 
On je istakao da će Misija OEBS-a učiniti sve da podrži osnovne slobode u Republici Srpskoj, ističući da je to posebno važno posle nedavnog napada huligana na aktiviste LGBT zajednice i novinare u Banjaluci
  • Zemlja čudesa

    23.03.2023 00:48
    EUtanazija mozga
    Kleveta jeste krivično delo jer je to zlonamerno i ciljano narušavanje ugleda zarad lične koristi. Treba je kao takvu uvesti i u KZ Srbije da bi se uveo red u javnom informisanju i Skupštini. Treba ukinuti bilo koju vrstu imuniteta za ovo krivično delo, a tuženi za klevetu mora dokazivati istinitost svoje tvrdnje. Ako je dokaže, identičnu kaznu mora dobiti tužitelj koji tvrdi da je oklevetan. Vrlo brzo ćemo čitati normalnu štampu i gledati sasvim pristojnu TV, a predizborna huškanja će postati ružna prošlost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet