Orbanov šef kabineta: Ako bi Putin ušao u Mađarsku, ne bismo ga uhapsili

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.
Orbanov šef kabineta: Ako bi Putin ušao u Mađarsku, ne bismo ga uhapsili
Foto: 021.rs
Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.
"Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj", rekao je Guljaš.
On je dodao da mađarska vlada njegova vlada "nije formirala stav" povodom naloga za hapšenje Putina.
 
"Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru... Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje", naveo je Guljaš.
 
Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud. Kako podseća britanska agencija, sud u Hagu izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika zbog ratnog zločina nezakonite deportacije stotina dece iz Ukrajine.
  • Kerefeke

    24.03.2023 11:33
    Da ih putler ne finansira i organizuje vec bi veci deo madjarske vlade bio u zatvoru. A ova izjava ce verovatno imati jos posledice posto je preko onoga sto madjari mogu da otrpe.. Madjarski narod nezaboravlja sve što im je radjeno dok su bili pod rusima a pogotovu ne sta su im rusi uradili 1956.
  • Sombor

    24.03.2023 10:18
    Od Rusa, Putina, Rusofila...bežiteeeeee koliko Vas noge nose. Ne bežu ceo svet od nih uzaludno. Ja ne znam i ova naša Srbija, kada ima nameru da im stavimo sankcije? Samo još mi i Belarusija ostale u Putinov zagrljaj bez sankcija. Žalosno je to kako još uvek Rusija uspe da nas drže u njene kandže.Kada ćemo se i mi jednom probuditi?
  • Cicka

    24.03.2023 07:47
    I pored toga sto se Orban pokazao kao politicar koji ima razuma da sam Putin ipak ne bih rizikovala , za tzv. zapad je vazno to jest najvaznije uhapsiti ga a onda nastaje svetska igranka i menjanje istorije Rusije i rasparcavanje iste na sitne delove i Svete uzimajte sta je kome drago , ovo je sada nicije !.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet