Ruski biznismen pobegao iz kućnog pritvora u Italiji, trebalo da ga izruče SAD

Ruski biznismen Artjem Us koji se suočava sa izručenjem iz Italije u Ameriku pobegao je iz kućnog pritvora, saopštila je italijanska policija.
Ruski biznismen pobegao iz kućnog pritvora u Italiji, trebalo da ga izruče SAD
Foto: 021.rs
Us je trebalo da se u Americi suoči sa optužbama za prebacivanje nafte iz Venecuele, čime je prekršio sankcije, kao i za bankarsku prevaru.
U saopštenju policije se navodi da je on u bekstvu od juče popodne kada se oglasila njegova elektronska nanogica. Policija je proverila njegovu kuću u Bazilju u predgrađu Milana i otkrili su da je nestao.
Apelacioni sud u Milanu početkom nedelje se saglasio da američkim vlastima preda Usa.
 
U saopštenju iz suda navodi se da su sudije saglasne sa isporučenjem Usa, ali samo na osnovu dve od četiri tačke optužbe sa kojima se on suočava u SAD.
 
Us je u oktobru prošle godine uhapšen na aerodromu "Malpensa" u Milanu prema međunarodnom nalogu i nalazi se u kućnom pritvoru prema optužbama da je prekršio sankcije protiv Venecuele i za bankarsku prevaru.
 
Međutim, sud je odbio da ga preda zbog navodnog krijumčarenja vojne tehnologije iz SAD u Rusiju i pranje novca.
 
Američko tužilaštvo je prošle godine optužilo Usa i još četiri ruska državljana zbog prenosa vojne tehnologije kupljene od američkih proizvođača za ruske kupce od kojih je nešto završilo i u Ukrajini.
  • Pa

    25.03.2023 13:24
    Imao pravo
    Imao je pravo,sto pokusava da ne dospije u ruke USA. Ko zna sta bi mu sve namontirali. Pola EU, i pored sankcija,zaobilaznim putem trguje sa Rusijom. I USA takodje. A on im krsi sankcije prema Venecueli!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.