Skoplje Ukrajini donira 12 borbenih helikoptera MI-24, umesto njih nabavlja višenamenske

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska najavila je da će naredne sedmice biti doneta odluka o donaciji 12 borbenih helikoptera MI-24 Ukrajini.
   Skoplje Ukrajini donira 12 borbenih helikoptera MI-24, umesto njih nabavlja višenamenske
Foto: Pixabay
"Na narednoj sednici vlade, koja će se održati već u sredu, predložiću donošenje odluke kojom će Republika Severna Makedonija donirati 12 helikoptera MI-24 Republici Ukrajini", rekla je Petrovska u emisiji "360 stepeni" na Televiziji Alsat M.
Dodala je da će odluka o tome u kojem vremenskom periodu i na kakav način će biti transportovani ti helikopteri zbog senzitivnosti ostati tajna. 
Prema rečima Petrovske, radi se o borbenim helikopterima MI-24, proizvedenim 1984, koji su nabavljeni od Ukrajine 2001, ali su većem delu njih još pre osam godina istekli resursi, odnosno ne koriste se zbog nedostataka ili rezervnih delova ili drugih nedostataka. 
 
"Neki od njih su modernizovani, odnosno dva, ali ta modernizacija je  prilagođena tadašnjim uslovima i apsolutno ne odgovara onome što su sadašnje potrebe, čak i ako želimo da govorimo o razvoju tehnologija", rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije (360stepeni.mk).
 
Helikopterska borbena jedinica koja će biti poklonjena Ukrajini više nije deo armijske formacije, rekla je Petrovska i istakla da će umesto njih biti nabavljeni novi višenamenski helikopteri, verovatno osam, koji će imati prevashodno transportnu, a ne borbenu ulogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet