Kod Višegrada napadnuti bošnjački povratnici, napad osudio i potpredsednik RS

Potpredsedik Republike Srpske Ćamil Duraković najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u okolini Višegrada.
Kod Višegrada napadnuti bošnjački povratnici, napad osudio i potpredsednik RS
Foto: Pixabay
"Najstrože osuđujem napad na dvoje povratnika, starijih ljudi Fadila i Ajšu Memišević, koji su u povratničkom selu Omeragići kod Višegrada mučki napadnuti i brutalno pretučeni od, za sada, nepoznatih maskiranih lica", naveo je Duraković.
On je ocenio da "živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema bezbednosti građana ohrabrila nasilničko ponašanje".
"Želim da verujem da ovo nije refleksija dešavanja i huliganskih napada u Banjaluci", kazao je Duraković, preneli su sarajevski mediji.
 
On je pojasnio da je policija prošlog vikenda poslala poruku da nije u stanju da obezbedi sigurnost građana, nakon što su huligani u Banjaluci napali aktiviste LGBT zajednice i nvinare, zbog čega su oni morali da napuste taj grad i RS.
 
Bošnjačke povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, koji su u osmoj deceniji života, brutalno je u četvrtak naveče pretukao nepoznati počinilac ili više njih.
 
Njih je pronašla je grupa povratnika Bošnjaka koji dolaze vikendom u Višegrad, posle čega su prevezeni u višegradski Dom zdravlja, a potom u bolnicu u Goraždu.
 
Iz Policijske uprave Foča saopšteno je da policija traga za muškarcem koji je maskiran i naoružan provalio u porodičnu kuću kod Višegrada, pretukao supružnike i ukrao sedam hiljada konvertibilnih maraka (oko tri i po hiljade evra).
 
"Brutalno su pretučeni, kuća je ispreturana, uzeli su im ono novca što su imali", kazao je Bilal Memišević, njihov bliski rođak, koi je i predsednik Medžlisa islamske zajednice Višegrad.
 
On je još kazao da se "svaki dan iz Banjaluke čuju teške poruke i da je napad možda rezultat toga", dodavši da su se Memiševići u RS vratili pre 22 godine i da do sada nisu imali nikakvih problema.
 
"Oni su napadnuti prvi dan Ramazana, unakaženi, kuća prevrnuta. Oni se nisu mogli ni braniti. Napadom na njih šalje se poruka onima koji su u njihovom statusu, pa zato treba razumeti i uznemirenost povratnika", kazao je Memišević, ističući da očekuje šta će pokazati policijska istraga.
 
Napad na dvoje povratnika u Omeragićima kod Višegrada osudio je i načelnik Višegrada Mladen Đurević.
 
"Očekujem od nadležnih organa da što pre rasvetle ovaj događaj. Višegrad je grad mira i tolerancije", napisao je Đurević na svom Fejsbuk profilu.
  • Acim

    25.03.2023 23:20
    Smesni komentari
    Povratnici se ne druze sa Srbima i niko osim njihivih poznanika nije znao koliko imaju novca. Nepoznati napadac, a vi od njega pravite Srbina. Cinici kao i sam Durakovic.
  • /

    25.03.2023 16:34
    /
    dzabe se vadite da nije nacionalisticki i verski napad.

    nece vam niko poverovati posle svega
  • EvoOvako

    25.03.2023 15:13
    Izgleda da su
    Bošnjački povratnici napadnuti zbog nekih drugačijih interesa, a ne verskih/nacionalnih, jer je u pitanju razbojništvo, samim tim navođenje žrtvine nacionalne/verske pripadnosti je vrlo nedobronamerno.
    Iskreno se nadam da će počinioci biti brzo privedeni pravdi i biti kažnjeni višegodišnjom robijom, kao i da će se mučene žrtve oporaviti.
    Slina je udarila na stare i bespomoćne. Kako mi se javlja bes sada. Uff...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet