UN: I ruske i ukrajinske snage ubijale zarobljenike

UN su objavile da su ukrajinske i ruske snage po kratkom postupku pogubile nekoliko desetina ratnih zarobljenika tokom ruske invazije na Ukrajinu.
UN: I ruske i ukrajinske snage ubijale zarobljenike
Foto: Pixabay

"Duboko smo zabrinuti zbog pogubljenja po kratkom postupku 25 ruskih ratnih zarobljenika i osoba van sukoba, kao i 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", izjavila je šefica misije UN za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Ukrajini, Matilda Bogner.

Po njenim rečima, UN imaju podatke o ukrajinskom pogubljenju Rusa, često odmah posle zarobljavanja na bojnom polju. UN znaju za pet istraga Kijeva o 22 žrtve, ali ne znaju da li je bilo krivičnog gonjenja počinilaca tih zločina, dodala je.
S druge strane se zna za pogubljenja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika ubrzo posle njihovog zarobljavanja i da je 11 egzekucija sprovela ruska paravojna grupa Vagner, a ostala ruske snage.
 
Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kijev i Moskva se međusobno optužuju za maltretiranje zatvorenika, što predstavlja ratni zločin.
 
U izveštaju misije UN za praćenje poštovanja ljudskih prava tvrdi se da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga podvrgavali ruske ratne zarobljenike pretnjama smrću, simulacijama pogubljenja ili pretnjama seksualnim nasiljem.
 
U nekoliko slučajeva, premlaćivanja su bila čisto osvetnička, navodi se u izveštaju.
 
Izveštaj takođe osuđuje zlostavljanje koje su pretrpeli ukrajinski ratni zarobljenici od ruskih snaga, uključujući mučenje, uskraćivanje lečenja koje je ponekad rezultiralo smrću, seksualno nasilje i uskraćivanje pristupa vodi i hrani.
  • moje mišljenje

    25.03.2023 19:18
    UN je jednostrana.
  • Pravi Rusofil

    25.03.2023 19:00
    "UN: I ruske i ukrajinske snage ubijale zarobljenike"

    Bravo Putine, vođo najveće slovenske i pravoslavne države!
    Dva pravoslavna slovenska naroda se poubijaše i postreljaše između sebe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet