Umalo sudar aviona u Nepalu, suspendovani kontrolori leta

Vlasti Nepala su objavile da su suspendovale tri kontrolora letenja i pokrenule istragu jer se umalo nisu sudarila dva aviona koja su čekala sletanje na aerodrom u Katmanduu.
Umalo sudar aviona u Nepalu, suspendovani kontrolori leta
Foto: Pixabay

U petak se avion Er Indije koji je zbog gustog saobraćaja čekao sletanje kružeći na visini od 19.000 stopa (5.800 metara), iznenada spustio i za dlaku promašio avion Nepal erlajnsa koji je leteo na visini od 15.000 stopa (4.572 metra), navela je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Nepala.

Uprava je navela da su tri kontrolora letenja koji su tada bili na dužnosti do daljeg udaljeni s radnog mesta i da je formirana istražna komisija.
Upućeno je i pismo regulatorima civilnog vazduhoplovstva Indije da istraže moguće neodgovarajuće postupanje pilota Er Indije.
 
Loše održavanje opreme i slaba primena bezbednosnih pravila opterećuju vazdušni saobraćaj Nepala uprkos međunarodnim preporukama.
 
Evropska unija je iz bezbednosnih razloga zabranila svim nepalskim avioprevoznicima letove u njenom vazdušnom prostoru.
 
Najnovija vazduhoplovna nesreća u Nepalu se dogodila u januaru, kada se avion domaće kompanije Jeti erlajns srušio u provaliju prilazeći novom aerodromu Pohara, a poginuli su svi u avionu – 68 putnika i četiri člana posade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet