FOTO, VIDEO: "Mega štrajk" u saobraćaju paralisao Nemačku

Veliki štrajk u Nemačkoj, nazvan "mega štrajk", parališe tamošnji saobraćaj sa zahtevom sindikata za povećanje plata zbog inflacije.
FOTO, VIDEO: "Mega štrajk" u saobraćaju paralisao Nemačku
Foto: Beta/AP
Zaposleni na aerodromima, železnici, u pomorskom teretnom saboraćaju, u kompanijama za auto-puteve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-časovnu obustavu rada od ponoći u nedelju.
Na takav štrajk upozorenja pozvala su dva velika sindikata, Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.
Protesti su deo rastućih socijalnih tenzija u Nemačkoj gde se od početka godine organizuju sve brojniji štrajkovi u školama, bolnicama, pošti.
 
Za razliku od zemalja, kao što je Francuska, takav jedan jedinstveni protest koji okuplja sindikate EVG i Verdi sa velikim brojem članova, izuzetno je retka pojava u Nemačkoj.
 
Ovaj "mega štrajk", kako su ga već nazvali nemački mediji, pogađa zemlju u kojoj su cene ozbiljno povećavane u poslednjih godinu dana, a inflacija dostigla 8,7 odsto.
 
 
Sindikati traže povećanje plata za više od 10 odsto. Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. 
 
Nova runda pregovora počinje danas, u ponedeljak. 
 
Poslodavci (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet odsto i dve jednokrate isplate od 1.000 i 1.500 evra.
 
Sindikati EVG i Verdi očekuju masovni odziv za štrajk. Železnica Dojč Ban odlučila je da danas potpuno ukine saobraćaj na velikim linijama, upozoravajući da će poremećaji biti veliki i na regionalnim llinijama. 
 
 
Savez nemačkih aerodroma (DAV) osudio je strategiju eskalacije štrajkova po modelu Francuske gde se danima protestuje protiv reforme pravosuđa.
"Bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspe i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gde će građani biti još mnogo teže pogođeni", rekao je predsednik sindikata Verdi Frank Verneke, prenosi Dojče vele. 
 
Jedna anketa pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk.
 
Najavljeno je da će on trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro.
  • Антун Чупак

    27.03.2023 13:00
    Бог те мазо,и код цвећара игра мечка!!!
  • Cicka

    27.03.2023 12:05
    Sta li ce tek biti kod njih kada im Amerika isporuci nove cene za svoje energente , zao mi Solca , ali ako kada ne razmislja svojom glavom. Mora da im je neko obecao blago Rusije , mislim na Evropske nazovi politicare , kao stu obecali svim ucesnicima NATO bombardovanja Srbije upad u ekonomiju Srbije i njeno blago .
  • Cicka

    27.03.2023 12:02
    Sta li ce tek biti kod njih kada im Amerika isporuci nove cene za svoje energente , zao mi Solca , ali ako kada ne razmislja svojom glavom. Mora da im je neko obecao blago Rusije , mislim na Evropske nazovi politicare , kao stu obecali svim ucesnicima NATO bombardovanja Srbije upad u ekonomiju Srbije i njeno blago .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.