Dobra vest za potrošače: EU će zabraniti ugrađene kvarove i programirano zastarevanje tehnike

Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta izglasao je predlog zakona o zabrani ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda.
Dobra vest za potrošače: EU će zabraniti ugrađene kvarove i programirano zastarevanje tehnike
Foto: Pixabay
To je deo nove EU Direktive o jačanju položaja potrošača u takozvanoj zelenoj tranziciji. 
Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i predsednica ovog odbora, nedavno je objavila istraživanje koje je pokazalo kako u Hrvatskoj čak 94 odsto građana smatra da su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže od onih koji su novije proizvodnje. 
Takođe, pokazalo se da se uređaji najviše kvare između druge i treće godine korišćenja, odnosno odmah pošto istekne dvogodišnja zakonska garancija.
 
"Na ovaj način privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014. godine. Zakonom ćemo osigurati duže trajanje uređaja, bolju mogućnost popravke i servisa i jeftinije i dostupnije rezervne delove. Novost je i to da se ovim propisom zabranjuje ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja proizvoda za koje je dokazano da imaju ugrađene kvarove", izjavila je Borzan. 
 
Inače, istraživanja su pokazala da 90 odsto građana smatra da su rezervni delovi preskupi, a 78 procenata njih da na uređajima treba da bude oznaka da li se mogu lako i povoljno popraviti u slučaju kvara. Ti i slični problemi su takođe, navodi se u saopštenju, predmet novog zakona, čiji je cilj da se smanji preterano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa. 
 
Borzan kaže da se u zakonu našlo mnogo dobrih odredbi za potrošače. Na primer, biće protivzakonito da se reklamiraju uređaji, na primer veš-mašina, koji imaju garantovan broj radnih sati ukoliko to nije tako.
 
"Neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, ukoliko se kupac o tome unapred ne obavesti. Ukinućemo još jednu iritantnu praksu, a to je da se prodaju proizvodi koji traže zamenu potrošnih delova pre nego što je to potrebno. Na primer, kada štampač počne da signalizira da nema boje, iako je toner još relativno pun", objasnila je Borzan.  
 
Posle Odbora za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem celokupnog Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici koja će biti održana u aprilu. 
Borzan je izjavila da očekuje da će proizvođački lobi biti protiv i da su prethodnih meseci intenzivno pokušavali da osujete uvođenje novih pravila. 
 
Predlog zakona je, inače, na odboru izglasan sa 39 glasova "za", jednim "protiv" i jednim suzdržanim.
  • dobrivoje

    30.03.2023 13:18
    Predlog
    je populizam,nikada nije bilo dozvoljeno ugrađivanje kvarova, jednostavno je kvalitet snižen da bi se dobila bolja cena. Nekad su ljudi za mašinu za veš dizali kredite a sad bi da je za 300 eura kupe i da im traje 20 godina. Kupite onu od 1300 i trajaće.
  • zztop

    30.03.2023 10:30
    Inače se borzanka izborila da nutela bude jednako slatka i da prašak za pranje bude jednako efikasan u celoj EU ... INAČE JE ONA IZ REDOVA SOCIJALISTA - KLUBA ZA ISTRAŽIVANJE RUDA I GUBLJENJE VREMENA ...
  • Samo pitam

    30.03.2023 10:16
    Hoće taj zakon zaštiti i srpske potrošače od kartela uvoznika ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.