VIDEO: I Česi protestovali zbog podizanja starosne granice za penziju sa 64 na 68 godina

Češki sindikati i opozicione stranke protestovali su zbog vladinog predloga za povećanje starosne granice za odlazak u penziju za četiri godine, odnosno sa 64 na 68 godina.
VIDEO: I Česi protestovali zbog podizanja starosne granice za penziju sa 64 na 68 godina
Foto: Beta/AP
U znak protivljenja prema tom planu okupilo se 2.000 demonstranata ispred vladinih kancelarija u Pragu, preneo je AP.
"Definitivno se ne slažemo i pokušaćemo da se zaštitimo od toga", rekao je okupljenima Roman Durko, šef sindikalne grupe KOVO, koja je organizovala miting.
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da povećanje starosne granice za odlazak u penziju ostaje na stolu za pregovore.
 
Vlada tek treba da finalizuje plan penzione reforme za koji kaže da je neophodan kako bi sistem bio održiv.
 
 
Lideri opozicionih partija, kako parlamentarnih tako i vanparlamentarnih, učestvovali su u demonstracijama, uključujući bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša, antimigrantsku Partiju direktne demokratije i krajnje levičarsku Komunističku partiju.
 
Babiš, bivši premijer, pozvao je sindikate da organizuju velike proteste, obećavajući svoju podršku.
 
Nedavno odobreni plan u Francuskoj o podizanju starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine izazvao je masovne proteste širom zemlje.
  • Novosađanka

    30.03.2023 18:06
    Ma dok dišemo ćemo raditi
    Cilj je da nikada ne doživimo penziju a da redovno uplaćujemo u fondove od kojih nemamo koristi a oni koju upravljaju fondovima imaju. I dokle tako?!!
  • Za

    30.03.2023 15:31
    X+Y=Z
    Ispod kog kamena ti izađe? Završih redovno škole, uz posao završila sam i fakultet. Počela da radim sa 21 godinom i evo već 36 godina staža. U penziju ne mogu dok ne napunim 65. Znači imaću 43 godine straža!!! Penziju bednu, jer na bednom mestu radim (prosveta). Sa kojim pravom neko meni koja toliko dugo radim i izdvajam za penziju prebacuje da sam lenja? Da novca nema dok ne skapam na radnom mestu! Lako je bez mozga lupati po tastaturi.
  • X + Y = Z

    30.03.2023 11:47
    Razmazenim lenstinama treba samo dati da biraju: malecne penzije ili da rade jos koju godinu duze pa da imaju pristojne penzije?
    Kolicina sredstava je ogranicena, mozete da birate: da podelite ovo sto ima ili da zaradite jos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je izveo napad unutar Irana, rekao je američki zvaničnik za CNN, o akciji koja preti da gurne region dublje u sukob.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.