Potrošnja kokaina u Evropi u porastu, najviše korisnika u Francuskoj

U najnovijem izveštaju Francuske opservatorije za droge i tendencije zavisnosti (OFDT) navodi se da je potrošnja kokaina u Evropi u stalnom porastu, naročito u Francuskoj.
Potrošnja kokaina je toliko porasla da on sada predstavlja trećinu tržišta narkotika u Evropi, piše Euraktiv. 
Predsedništvo Saveta EU saopštilo je pre dva dana da će uloga Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) biti ojačana kako bi bio u stanju da se bolje nosi sa novim zdravstvenim i bezbednosnim izazovima.
Kako se navodi Francuska je jedan od najvećih korisnika kokaina u EU, sa 600.000 korisnika godišnje.
 
"Već nekoliko godina, signali su pokazivali povećanje upotrebe kokaina, bez obzira na njegov oblik (prah ili baza kokaina: oblanda, krek)", saopštila je francuska zdravstvena agencija Sante Publikue France, koja je takođe učestvovala u izradi izveštaja.
 
Upotreba kokaina se povećala među odraslima, iako je došlo do "diverzifikacije profila potrošača" kokaina, koji se tradicionalno smatra drogom bogatih, a sada se koristi u širem delu društva. Istovremeno, potrošnja među mladima se smanjuje.
 
Između 2000. i 2014, upotreba kokaina se više nego utrostručila među 17-godišnjacima, ali do 2022. samo 1,4 odsto je ikada koristilo drogu. Takođe, povećao se i broj zaplena kokaina, pa je tako 2022. godine zaplenjeno 27,7 tona, u poređenju sa 10,8 tona 2011. godine.
 
U periodu od 2010. do 2022. godine 23.335 ljudi završilo je u hitnoj pomoći nakon što su koristili kokain, dok je samo prošle godine u proseku bilo 72 prijema u hitnu pomoć nedeljno.

Teme

droga
  • /

    31.03.2023 07:31
    /
    nije porasla toliko kao u srbiji
  • w/e

    31.03.2023 01:52
    grad kulture
    Trebali bismo da dekriminalizujemo upotrebu Kokaina kako bismo privukli vise turista. Treba poput UK da imamo javne i besplatne laboratorije za testiranje raznih dekriminalizovanih supstanci, kako se narod bar ne bi trovao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.