Zemlje istočnog krila NATO-a traže veće američko vojno prisustvo

Zemlje članice istočnog krila NATO pozvale su danas na pojačano američko vojno prisustvo u regionu, nekoliko meseci pre samita Atlantskog saveza.
"Mora da se učini sve da se poveća američko prisustvo u našem regionu na istočnom krilu u smislu vojnika i opreme", rekao je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku (Aurescu) posle razgovora u poljskom gradu Lođu sa svojim kolegama grupe B9.
Ministri zemalja B9 - Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke, ponovili su pozive na jačanje odbrambenih sposobnosti tog dela Evrope koji se graniči sa Ukrajinom u ratu.
"Ako imamo čvrstu odbranu, u stanju smo da imamo jako sredstvo odvraćanja od destabilizujućeg ponašanja Rusije. To je jedini jezik koji Rusija razume", rekao je rumunski ministar.
 
On se založio za više protivvazdušne odbrane, protivraketnih kapaciteta kao i za više sredstava za osmatranje, izviđanje i za obaveštajne poslove.
 
Države B9 su obećale dodatnu podršku Ukrajini da odbije ruske snage.
 
"Sada je prioritet pomoći Ukrajini da pobedi u ovom ratu. Svi podržavamo članstvo Ukrajine u NATO-u", rekao je rumunski ministar.
 
Samit NATO-a biće održan u julu u glavnom gradu Litvanije.
  • Мунгос

    01.04.2023 14:40
    Хајде Румуни, шта чекате, ви бар знате да правите масовне демонстрације, и да тако смењујете своје апаратчике.
    Нисте ваљда мала деца да верујете свом министру Богдану да ће се Руси плашити да гађају НАТО распоређен у Румунији. Чујеш, зато што Руси само ваш језик силе разумеју.
    Не, обратно, треба неки педагог да вам објасни да ако нема НАТО у Румунији, да тек онда Руси неће да гађају Румунију.
  • Lalo

    01.04.2023 10:51
    @ svi sem Joce
    Manje hepija bi bilo dobro za mentalno zdravlje.
  • Banderaš

    01.04.2023 10:51
    Školovani prevarant
    Ostati slobodan, je najveći cilj koji neko može imati pred sobom,tako nas uci i Hristovo učenje.
    Ovakvi potezi da ti svesno poturas sebe kao potencijalnu metu je jasan znak da nisi slobodan i da ne donosiš svoje odluke samostalno.
    Srbija se nalazi u istom polozaju da kroz pljačku i cerupanje državne imovine vladajuca SNS prodaje teritoriju,poklanja EPS; telekom, autoputeve,njive MMF okupatoru jer tako plaća cenu opstanka na vlasti i mogucnost nenormalnog bogaćenja pojedinaca.
    Tek će se videti rezultati sumanute pohlepe srpskih politicara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.