Ukrajinski mitropolit Pavle u kućnom pritvoru

Ukrajinsko pravosuđe odlučilo je da u kućni pritvor na 60 dana stavi mitropolita Pavla, starešinu manastira Kijevsko-pečerske lavre čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom.
"Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primeni preventivnu meru kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage", saopštio je sud u Kijevu koji je nadležan za taj slučaj.
"Mitropolit će zbog toga morati da nosi elektronski uređaj za nadzor i da se uzdrži od komunikacije sa svedocima u kontekstu krivičnog postupka", podvukao je sud.
Nekoliko desetina vernika sa ikonama u rukama okupilo se juče ispred Pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa istorijskim vezama sa Moskvom.
 
Kako je saopštila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavle se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike". Takođe se sumnjiči da je "narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih verskih ubeđenja".
 
"Zakon i odgovornost za kršenje zakona su isti za sve", rekao je šef SBU Vasil Maljuk.
 
Monasi u tom manastiru pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, optuženoj da je povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom čiji lider, patrijarh Kiril, podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.
 
Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je lojalna svojoj zemlji, osudila je rusku invaziju i proglasila da je nezavisna od Moskve.
 
Ali, SBU tvrdi da neki u toj crkvi održavaju bliske veze sa Moskvom. Oni su tokom racija u bogomoljama našli ruske rublje, pasoše i letke s porukama moskovskog patrijarha kao "dokaz da su neki ukrajinski crkveni zvaničnici lojalni Rusiji".
 
Manastir Kijevo-Pečerska lavra je u vlasništvu ukrajinske vlade, a agencija koja ga nadgleda obavestila je monahe da raskida zakup i da imaju rok do srede da ga napuste.
  • Mali Putko

    02.04.2023 15:16
    Rusi ne mogu više ništa sami da proizvode, jer oni do sada sve uvezali. Od sada ce samo prepričavati lažne ruske bajke i piti rusku votku. Rusi su postali nepopravljivi propalitet. Tako i Popovi uzimaju Ruske Rublje jer im se svidjaju.
  • Дада

    02.04.2023 12:37
    То су покушали и у Црној Гори недавно. Није им се славно завршило.
  • zztop

    02.04.2023 10:19
    Ruski amfilohije na službi u ukrajini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.