Makron rekao da želi da uvede "francuski model eutanazije"

Emanuel Makron je rekao da želi da uvede "francuski model eutanazije" kao odgovor na nedavni panel građana koji je glasao za njenu legalizaciju, ali se francuski predsednik ni na šta nije obavezao.
Makron rekao da želi da uvede "francuski model eutanazije"
Foto: Beta/AP
Osetljivo pitanje eutanazije se u svetu različito reguliše. Makron je pozvao vladu i članove parlamenta iz različitih klubova da napišu predlog za moguće načine okončanja života. Ništa nije specifično obećao i nejasno je šta to znači za kontroverzno pitanje eutanazije. Zaključci panela građana treba da služe kao početna tačka rasprave.
Aktivna eutanazija, koja uključuje davanje smrtonosnog sredstva nekoj osobi, zabranjena je u Francuskoj. Pasivna eutanazija, koja uključuje gašenje uređaja koji osobu održavaju na životu, i indirektna eutanazija, pri kojoj snažni lekovi umanjuju bol i ubrzavaju umiranje, dozvoljene su. 
Francuski etički savet je prošle jeseni predložio etički oblik aktivne eutanazije pod strogim uslovima.
 
Pristup eutanaziji, prema predlogu saveta, trebalo bi da se dozvoli smrtno bolesnim odraslim osobama s fizičkim ili psihološkim poteškoćama koje se ne mogu umanjiti. Njihova bolest mora biti opasna po život i u srednjem stadijumu. Zdravstveni radnici, rekao je savet, zadržali bi pravo da odbiju da daju smrtonosno sredstvo, ali moraju uputiti pacijenta nekom drugom. 
 
Francusko društvo podeljeno je oko tog pitanja. Makron je takođe najavio desetogodišnji plan za palijativnu negu, kojim bi se osigurao određeni broj kreveta za takvu vrstu nege u svakoj pokrajini.
  • 1

    04.04.2023 10:40
    Jedno od pitanja gde svaki odgovor sa pravom, moze biti pogresan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet